Utorak, 9. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nije neophodno da prestanete unositi ugljikohidrate da biste smršali, nego da siromašne zamijenite kvalitetnim ugljikodratima

Preuzmite sliku

Mnogi ljudi populariziraju ishranu sa niskim sadržajem ugljikohidrata kao dobar i ispravan način da trenutno izgube kilograme i ostanu zdravi, ali to zapravo nije tako.

Ugljikohidrati uglavnom nisu pravi razlog što se osjećate loše, niti vam onemogućuju zdrav način života. Zapravo ih je potrebno jesti da biste podstakli efikasnost pri vježbanju i zadržali osjećaj sitosti, tvrde nutricionisti.

Beck Miller, klinički nutricionista i osnivač internet platforme koja nudi savjete o zdravom načinu života i mršavljenju bez gladovanja i osjećaja krivice, dao je nekoliko uputstava o odabiru najkvalitetnijih izvora ugljikohidrata.

Prvo i osnovno, ako jedete ugljikohidrate, oni moraju da budu bogati hranjivim supstancama kako bi vas zasitili na duže vrijeme, pomogli vam u održavanju pamćenja, koncentracije, izdržljivosti i još mnogo toga.

Ako pokušavate da smanjite unos nutritivno siromašnih ugljikohidrata i povećate unos onih bogatih, redoslijed namirnica u nastavku mogao bi da vam pomogne da prepoznate neke za koje niste možda ni pomislili da nisu dobre za vas, prenosi index.hr.

Beck Miller sastavio je spisak na kome se nalaze namirnice bogate ugljikohidratima od najnekvalitetnijih prema onim najkvalitetnijima, a naići ćete na nekoliko iznenađenja, to je sigurno:

-Krofne, kroasani, kolači, peciva
-Rižini krekeri i čips
-Kuskus
-Bijeli hljeb, bijela riža
-Kukuruzne tortilje
-Hljeb od više vrsta žitarica
-Smeđa riža
-Slatki kukuruz, zob
-Krompir
-Kvinoja, heljda, ječam, mahunarke
-Većina voća i povrća    (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje