Srijeda, 5. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ne ostavljajte dezinficijense u automobilu, kažu stručnjaci

Visoke temperature koje se mogu razviti u automobilu, pogotovo ako ste parkirani na suncu, mogu dovesti do toga da alkohol iz sredstva za dezinfekciju ispari, pa neće biti učinkovito.

Tokom pandemije korona virusa, mnogi su se snabdjeli s nekoliko bočica dezinficijensa, pa ih drže na različitim mjestima, kako bi im bio pri ruci kad im je to potrebno. Međutim, postoji mjesto gdje takvu bočicu nikad ne biste smjeli ostaviti, a to je automobil.

“Dezinficijensi sadrže alkohol i druge sastojke koji zbog visoke temperature koja se može razviti u automobilu, pogotovo ako ste ga parkirali na suncu, može dovesti do isparavanja sadržaja bočice. Uslijed toga, ne može se više garantirati da će proizvod biti jednako djelotvoran kao prije”, kazala je farmaceuktinja, magistra Anita Galić za 24sata.

“Osim toga, uslijed visokih temperatura može doći do promjene kemijskog sastava dezinficijensa, a u nekim slučajevima i do toga da po nanošenju na ruke izazove alergijsku reakciju”, dodaje.

Ukratko, može se dogoditi da vaš dezinficijens više ne ubija bakterije i viruse, te da se nakon špricanja ruku s takvom bočicom, zapravo uopšte niste zaštitili, upozoravaju stručnjaci.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,