Četvrtak, 28. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Najnevjerovatnije stvari koje uzrokuju debljanje

Znamo da na prvu nećete vjerovati šta je sve zaslužno za nakupljanje viška kilograma…

Pretjerano korištenje interneta

Prema studiji objavljenoj u ‘The Journal of Pediatrics’, što više vremena provodite online, to su vam veće šanse za nakupljanje viška kilograma. Na primjer, ako satima visite na Facebooku, osim što ćete biti u toku sa svim doživljajima u životima vaših prijatelja i poznanika i još nekim novinama, vjerovatno radite još hrpu nepoželjnih stvari – ne vježbate već sjedite satima, vrlo vjerovatno grickate nešto što je također nezdravo, ostajete predugo budni jer vas zanima još samo to i to… Iako je bespućima interneta teško odoljeti, nastojte vrijeme surfanja smanjiti na minimum i konstruktivnije i zdravije iskoristiti vrijeme, piše cosmopolitan.hr.

2. Ponašanje osobe s kojom živite

Ako osobu s kojom živite nikada niste vidjeli kako u ruke uzima suđe, meso i povrće i kuha zdrav obrok, mala je vjerovatnoća da ćete i sami učiniti isto. Ako već niste u mogućnosti ili jednostavno ne želite promijeniti cimera/cimericu, budite vi ti koji će poslužiti kao primjer i započnite s režimom zdrav(ij)e prehrane, iliti kuhanjem doma umjesto dostava i posjećivanja fast foodova.

3. Pasivno pušenje

Iako mnogi pušači upravo zahvaljujući cigaretama nastoje pobijediti svoju želju za ukusnim zalogajima, a time i viškom kilograma, pasivno pušenje, kako je pokazala jedna studija objavljena u ‘American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism’, potiče stanične promjene u organizmu koje dovode do debljanja. Stoga, kada ste u društvu pušača, zamolite ih da cigaretu dovrše vani, ili se sami, ako je to moguće, udaljite od njih.

4. Nedostatak vitamina D

Brojne su studije pokazale kako postoji povezanost između nedostatka vitamina D i nakupljanja suvišnih kilograma. Stoga se pobrinite da ga vašem tijelu nikad ne nedostaje.

5. Sretna veza

Iako nam ovo teško pada, studija objavljena u ‘Health Psychology’ pokazala je kako parovi u sretnim vezama najčešće nisu više toliko zainteresovani za privlačenje suprotnog spola, odnosno kako su manje motivisani hraniti se zdravo i vježbati, sada kada su pronašli srodnu dušu. Ako ste i sami u sretnoj vezi, natjerajte partnera da zajedno kuhate i vježbate. Osim što će to biti zdravo za liniju i zdravlje vas oboje, zajedničko vježbanje pomoći će i napredovanju vaše ljubavi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,