Želite uštedjeti struju? Evo na kojoj temperaturi biste trebali držati klimu
Foto: Tuzlanski.ba

U ljetnim mjesecima, klima-uređaji rade punom snagom kako bi nam osigurali ugodne temperature u domu, piše The Conversation.

Jeste li se ikada zapitali kako koristiti klima-uređaj na način koji maksimalno štedi električnu energiju? Da li je isključivanje uređaja kada niste kod kuće zaista štedljivo ili je bolje ostaviti ga da radi na konstantnoj temperaturi cijeli dan?

Prekomjerna potrošnja električne energije ne samo da povećava račune, već i doprinosi većem izgaranju fosilnih goriva, što pospješuje klimatske promjene. Stoga je ključno znati kako efikasno koristiti klima-uređaj kako biste uštedjeli energiju. Klima-uređaji najefikasnije rade kada su uključeni na punu snagu, a ne kada povremeno rade na nižoj brzini kako bi održali konstantnu temperaturu tokom dana. Također, klima-uređaji koji rade na punu snagu učinkovitije uklanjaju vlagu iz prostora.

Ušteda električne energije može se postići i postavljanjem termostata na višu temperaturu (razlika između unutarnje i vanjske temperature ne bi trebala biti veća od 7 stepeni). Svaki stepen više na termostatu može smanjiti potrošnju energije klima-uređaja za 3 do 5 posto. Za maksimalnu uštedu, ostavite klima-uređaj na 26 ili više stepeni Celzijevih dok niste kod kuće.

Evo još nekoliko savjeta kako se rashladiti i istovremeno uštedjeti energiju koristeći klima-uređaj:

Nabavite klima-uređaj s podesivim termostatom

Ovaj tip klima-uređaja omogućuje vam da postavite željenu temperaturu u prostoru, pa će vaš dom biti ugodno rashlađen kada se vratite kući. Moderni modeli često imaju ugrađene mjerače vremena i termostate koji prilagođavaju rad uređaja.

Koristite stropne ventilatore

Iako ventilator neće direktno rashladiti prostoriju, osjećaj strujanja zraka može učiniti višu temperaturu podnošljivijom. Tako možete postaviti termostat na klima-uređaju na višu temperaturu i smanjiti potrošnju energije. Međutim, ventilatori ne snižavaju temperaturu, stoga ih isključite kada niste kod kuće kako biste izbjegli nepotrebnu potrošnju energije.

Posadite grmlje za sjenu

Veliko grmlje posađeno s južne i zapadne strane kuće može smanjiti akumulaciju topline tokom dana, što će pomoći u održavanju niže unutarnje temperature.

Stvaranje propuha

Najjednostavniji način rashlađivanja prostorije je otvaranje prozora, ali ne previše. Što manje otvorite prozor, to će propuh biti jači. Eksperimentirajte s otvaranjem prozora u različitim prostorijama kako biste pronašli najbolji način za stvaranje ugodnog propuha.