Zaštita od vrućine: Pet savjeta za brigu o biljkama u periodu toplotnog vala
Foto: Tuzlanski.ba

Mnogo truda se uloži u opremanje terase kako bi bila rascvjetana i zelena tokom cijelog ljeta, a onda iznenade izuzetno visoke temperature i sav trud propadne.

Kako zaštititi terasu od vrućine:?

Toplotni valovi mogu biti posebno izazovni za biljke na terasi, ali uz odgovarajuću njegu, može im se pomoći da prežive čak i ekstremne temperature. Evo nekoliko efikasnih strategija za zaštitu vaših biljaka tokom toplotnog vala.

1. Zalivajte ujutro

Zalivanje u rano jutro omogućava biljkama apsorbciju vlagu prije nego što dnevna vrućina izazove isparavanje. Zemlja treba biti temeljno natopljena kako bi podstakla rast dubokih korijena, što može pomoći biljkama da bolje podnesu toplotu.

2. Zaštitite terasu od vrućine i sunca

Suncobrani i jedra pomažu u zaštiti spoljašnjih biljaka od intenzivnih sunčevih zraka, smanjujući stres i gubitak vode. Koristite materijale kao što su mreže za sjenčenje ili čak privremene strukture poput suncobrana da obezbijedite zaštitu od direktnog sunčevog svjetla.

3. Izbjegavajte presađivanje

Presađivanje tokom toplotnog vala može dodatno stresirati biljke i povećati rizik od oštećenja lišća. Odložite presađivanje dok se temperature ne stabilizuju kako biste izbjegli šokiranje biljaka.

4. Ne pretjerujte sa zalivanjem

Prekomjerno zalivanje može dovesti do truljenja korijena i drugih problema, jer višak vode može iscrpiti kiseonik u zemlji. Zalivajte duboko, ali rjeđe, omogućavajući zemlji da se osuši između sesija zalivanja kako biste spriječili prezasićenost.

5. Redovno uklanjajte korov

Korov se takmiči sa vašim biljkama za vodu i hranljive materije, otežavajući im da ostanu hidrirane tokom toplotnog vala.

Još savjeta za zaštititu terase od vrućine

1. Postavite drvenu podlogu

Betonska ili pločičasta podloga može postati vruća na dodir u toku vrućih dana. Drvena podloga ili tepih od bambusa neće akumulirati toliko toplote kao beton ili pločice, što će učiniti terasu udobnijom za hodanje.

2. Koristite reflektirajuće materijale

Boja terasne površine koja reflektuje svjetlost umjesto da je upija može smanjiti akumulaciju toplote. Bijela ili neke od svjetlijih boja su dobar izbor za reflektirajuću površinu. (Lepotaizdravlje.rs)