Foto: Tuzlanski.ba

Žene provode više od 58 dana uklanjajući dlake sa tijela tokom svog života. Većina žena bira brijanje kao bezbolnu, pristupačnu i jednostavnu metodu uklanjanja dlaka, piše Bright Side.

I dok brijanje nije baš neka nauka, postoje neke uobičajene pogreške koje mogu ozbiljno uticati na vaše zdravlje i izgled, prenosi Tuzlanski.ba.

Koristite "ženski" brijač

Muški brijači imaju čvršće spakovane oštrice dizajnirane za rezanje guste dlake na licu. Budući da su muški brijači stvoreni za područje oko brade i vrata, glava brijača ima precizan okretni mehanizam koji minimalizira šanse za rezanje. Još jedna glavna prednost upotrebe muških brijača je cijena: mnogo su jeftiniji od ženskih britvica.

Vaš brijač ima previše oštrica

Iako vam brijač s 4 ili 5 oštrica može pružiti osjećaj glatkog brijanja, može oštetiti kožu. Kada se brijete, urežete se u kožu, a upotreba brijača s 1 ili 2 oštrice može minimizirati šanse za posjekotine.

Brijete se u pogrešnom smjeru

Kada pomičete britvicu prema gore, idete protiv zrna, zbog čega je veća vjerovatnost da se porežete. Brijanje prema gore također može dovesti do posjekotina, oštećenja folikula dlake i urastanja dlačica. Brijanje nogu prema dolje umanjit će iritaciju kože i može vas zaštititi od posjekotina.

Ne čekate dovoljno pod tušem

Brijanje je bolje sačuvati za kraj tuširanja kada je koža toplija, a dlaka na nogama mekša. Brijanje kada je vaša koža još uvijek suha ili bez upotrebe krema ili gelova može vam stvoriti posjekotine i svrbež.

Dijelite svoj brijač s nekim

Dijeljenje brijača jednostavan je način za zamjenu klica i bakterija. Brijači mogu širiti infekcije poput folikulitisa ili gljivične infekcije. Bakterije koje uzrokuju herpes i hepatitis mogu se razviti i u vlažnim područjima između oštrica.

 Oštrice ne mijenjate dovoljno često

Kad oštrice izgledaju istrošeno ili kad hidratantna traka na vrhu izblijedi, vrijeme je da zamijenite brijač. Brijanje starim oštricama može dovesti do iritacije kože i osipa. Stari brijači mogu imati bakterije koje mogu ući u vaše svježe otvorene pore.

Spremate brijač pod tuš

Držanje brijača na suhom mjestu sprječava nakupljanje hrđe i bakterija u oštricama. Najbolji način za čuvanje brijača je da ga držite uspravno i na otvorenom kako bi se oštrice potpuno osušile.