Kako njegovati kosu za vrijeme ljetnih vrućina? Ovih pet proizvoda će je sačuvati od oštećenja
Foto: Tuzlanski.ba

Ljeto je test za kosu, jer se suočava sa užarenim suncem, temperaturnim promjenama i slanom vodom.

Sve ovo negativno utječe na kvalitet kose: ona postaje slaba, krha i beživotna. Zbog toga je sa početkom ljeta važno da u svoju rutinu ljepote dodate kreme za sunčanje ne samo za kožu, već i za kosu.

Ovo su proizvodi koje trebate koristiti ljeti

1. Ulje za zaštitu od sunca za kosu

Ulje sa UV zaštitom je obavezno za ljeto. Sunčevi zraci su štetni i za farbanu, ali i za nefarbanu kosu, jer oštećuju dlaku, čine je lomljivom i bez sjaja. Zbog toga je na odmoru važno nanositi zaštitne proizvode ne samo na kožu, već i na kosu.

Ulje ne samo da će pomoći u zaštiti kose od oštećenja, već će i kosu učiniti glatkijom i sjajnijom. Ako imate fine lokne, potražite proizvode koji su označeni kao "neteški" i imaju laganu teksturu koja neće učiniti kosu ljepljivom.

2. Hidratantna krema za kosu koja se ne ispire

Hidratantna krema za kosu pokriće istovremeno nekoliko potreba. Prvo, krema će navlažiti i zagladiti kovrdže, čineći ih mekšim i lakšim za oblikovanje. Drugo, ova krema je neophodna ako imate farbanu kosu, jer će je zaštititi od gubitka boje i sjaja. Treće, krema koja se ne ispira zaštitiće kosu od sunca i visokih temperatura.

Nanesite hidratantnu kremu na kosu prosušenu peškirom, a zatim nastavite sa stilizovastiliziranjem ili ostavite da se kosa prirodno osuši. A ako je kosa ozbiljno oštećena, krema se može ponovo nanijeti na već suhe krajeve da bi se dodatno izgladila njihova tekstura.

3. Sprej od morske soli

U ljeto niko ne želi provoditi sate u stiliziranju kose i svi svodimo upotrebu fena i pegle za kosu na minimum. Zato su lagane, nemarne frizure uobičajena slika ljeti. Jedna od njapopularnijih ljetnjih frizura je "moraska". Sprejevi sa morskom solju će vam pomoći da je stilizirate.

Naprskajte kosu, izgužvajte je rukama i ostavite da se prirodno osuši. Rezultat su prelijepi talasi sa naglašenom teksturom.

4. Piling kože glave

Ljeti se glava češće znoji, zbog čega možete primijetiti da vam se korijen brže masti i kosa gubi volumen. Specijalni pilingi će pomoći u uklanjanju mrtvih čestica i malo usporiti proizvodnju sebuma na koži glave. Treba ga nanijeti nekoliko puta sedmično prije pranja šamponom kako bi se koža dubinski očistila od ostataka proizvoda za stiliziranja i nečistoća.

Tipično, proizvodi za piling kose sadrže kiseline, na primjer, salicilnu kiselinu, koja također ima efekat regulacije sebuma. Ako imate osjetljivu kožu glave i ne smeta vam da koristite kiseline, pokušajte pomiješati šampon sa enzimskim prahom. Enzimi su manje agresivni, ali ne manje efikasno pilinguju kožu.

5. Hidratantna maska

Maske treba da koristite nekoliko puta sedmično, posebno ako aktivno provodite vrijeme na suncu ili idete na plivanje.

Hidratantne formule pomoći će u smanjenju oštećenja kose, napuniti kosu vlagom i vratiti joj sjaj. Birajte proizvode lagane teksture koji neće opterećivati kosu i lišiti je volumena. (Lepotaizdravlje.rs)