Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Da li svako od nas zaista treba da popije osam čaša vode dnevno?

Preuzmite sliku

Često pročitamo da je ljudskom tijelu potrebno osam čaša ili dva litra vode dnevno, a razvijene su čak i brojne aplikacije koje nas redovno podsjećaju na ovu bitnu činjenicu.

Rezultati nove studije međunarodnog tima naučnika bi ovaj pogled mogli da promijene, jer kako tvrde otkriće do kog su oni došli opovrgava dosadašnje tvrdnje. Prema mišljenju nutricioniste i autora studije sa Univerziteta Viskonsin-Medison, opšta prepruka kada je količina unijete vode u pitanju više ne važi, jer ne uzima u obzir individualne potrebe i svakodnevne aktivnosti ljudi. 

Кoliko vode čovjek treba da pije?

Opšta ideja da su dva litra vode dnevno neophodna se uglavnom zasniva na onome što je poznato kao protok vode. Pod ovim se podrazumijeva količina vode koju ljudska tijela svakodnevno apsorbuju, koriste i luče, ili jednostavno rečeno vode koja se kreće kroz cijelo tijelo. Kako bi ispitali količinu koja je stvarno potrebna svakom čovjeku na individualnom nivou, naučnici su testirali ovu teoriju na 5.604 dobrovoljaca. 

Starost ispitanika iz ukupno 26 različitih zemalja svijeta, kretao se od 8 do 96 godina. Uz pomoć posebnih supstanci u vodi, oni su pratili njeno kretanje i tako uspjeli da otkriju kako ona cirkuliše kroz naša tijela sa do sada neviđenom preciznošću. Zbog velikog broja učesnika, bilo je moguće uključiti važne faktore poput starosti, pola i mjesta stanovanja.

Rezultati su pokazali da je potrošnja vode varirala između jednog i šest litara, što je kako objašnavaju daleko od univerzalnog uputstva koje svakodnevno dobijamo. 

Individualni faktori

Istraživač smatra da je izjednačavanje protoka vode sa ljudskom potrebom za njom skroz pogrešan stav u čijem procesu su zaboravljeni mnogi fakotri – poput dnevne količine vode izgubljene putem urina, znoja ili vodene pare u dahu koji mogu da variraju, ali i mjesta na kom stanujemo.

S druge strane, većina ljudi sa hranom već unese dio vode koja im je potrebna svakog dana. Prema rezultatima studije određene vrste ishrane mogu da nadoknade i do 50 odsto naših dnevnih potreba za vodom. Zaključak je da njenu neophodnu količinu stoga ne treba poistovećivati sa protokom, kao i da je neophodno uzeti u obzir svakodnevne navike pojedinca kako bi se odredila potrebna količina. (nationalgeographic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,