Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako da nezdravu hranu pretvorite u zdravu i prestanete se ustručavati

Preuzmite sliku

Neke od namirnica uzimamo na pogrešan način, neke nam uopšte ne prijaju, ali sve imaju zdraviju zamjenu.

Samo što ste jeli i opet ste gladni! Problem nije uvijek u količini toga što ste pojeli već u vrsti namirnica. U nekima od njih, čak i u onim zdravim, nedostaje određenih bjelančevina i vlakana koje pružaju osjećaj sitosti.

Jednostavna zamjena ili pripremanje hrane na drugi način može imati suprotan efekat

1. Pomfrit

Prženi krompirići puni su soli i trans masti koje utiču na hormone u želucu koji su zaslužni za osjećaj sitosti. Dodavanjem kečapa koji sadrži kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze, u ovom slučaju samo pogoršavamo stvari. Bolja opcija je kuhani krompir, jer kuhanjem u vodi neće nestati vitamini i skrob kao kod prženja. Lakše ćete utoliti glad, a unjećete i manje kalorija.

2. Cjeđeni sok

Cjeđeni sok od narandže je zdrav za organizam, ali može da vas učini gladnim. To je zato što mu nedostaje važan dio voća koji je je hranljiv, a to su vlakna. Osim toga, može dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi što na kraju dovodi do naglog spuštanja šećera, a time i do osjećaja gladi. Voda s komadićima voća u ovom slučaju je bolji izbor.

3. Jogurt s niskim procentom masti

Jogurti s manje masnoća jesu zdraviji, ali nisu dovoljno dobri da vas zasite, pa čim ih popijete vrlo brzo ćete osjetiti glad. Kada birate jogurt, gledajte da izbjegnete one bogate ugljenim hidratima. Običan jogurt u grčkom stilu ima dovoljno bjelančevina koje će vas zasititi.

4. Pločice sa žitarcama

Pločice od žitarica dobar su izbor za laganu užinu, ali iako imaju malo kalorija mogle bi samo da pokrenu glad zbog šećera i ulja kojih ima u njima. Radije posegnite za bademima, lješnicima i drugim orašastim plodovima.

5. Sir

Mnogi mliječni proizvodi poput sira imaju efekat da nakon njihovog konzumiranja samo želimo još. Dobra zamjena je skuta ili albuminski sir koji ima puno proteina, a i dalje je niskokaloričan.

6. Način pripreme jaja

Jaja su uopšteno hranljiva, ali mnogi izbjegavaju žumanca kako bi unjeli manje kalorija. Žumance sadrži masti koje zasite, pa nema razloga da ga izbjegavate, piše zadovoljna.rs

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,