Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje pokazalo kakav učinak imaju dvije najpoznatije dijete

Preuzmite sliku

Intermittent dijeta, odnosno post i metoda brojenja kalorija postale su dva najpopularnija načina za gubitak kilograma, a naučnici su istražili njihove razlike i učinke.

Intermittent fasting popularizirale su zvijezde poput Nicole Kidman, Jennifer Aniston i Marka Wahlberga koji su postigle vidljive rezultate u smanjenju kilograma, odnosno održavanju svojih zavidnih linija.

Međutim, najnovije istraživanje pokazuje da popularni ‘povremeni post’ nije ništa učinkovitiji od tradicionalne dijete smanjenog unosa kalorija.

U praksi, intermittent je režim prehrane u kojem se hrana konzumira samo u vremenskom roku od osam do deset sati dnevno, a najčešće je riječ o periodu od 8-18:00 sati koji se pokazao kao najpraktičniji i najefikasniji za mršavljenje jer isključuje kasnu večeru.

Drugi način prakticiranja intermittent dijete je po modelu 5:2 u kojem osobe dva dana konzumiraju tek 500-600 kalorija dnevno, a onda u preostalih pet jedu bez dodatnih restrikcija.

Zagovaratelji ovog povremenog posta tvrde kako je upravo on efikasniji jer se lakše pridržavati dijete u kojoj nema toliko odricanja, već je samo orijentirana na vremensko ograničenje unosa hrane.

No, istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Internal Medicine na uzorku 90 odraslih osoba utvrdilo je kako grupa koja je prakticirala intermittent dijetu bila jednako uspješna u mršanju poput grupe koja je brojala kalorije.

Za razliku od kontrolne skupine, obje su prosječno unosile 425 kalorija manje te u godini dane izgubile 4,5 kilograma. Sudionici su redovno odlazili na savjetovanje kod dijetetičara kako bi provjerili ispravnost dijete i smanjili rizike po zdravlje, piše tportal.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,