Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrana koju nije poželjno grijati u mikrovalnoj: Guste čorbe, gljive, riba…

Preuzmite sliku

Svako ko je ikad pokušao zagrijati ribu u mikrovalnoj zna da je to prava katastrofa. Cijeli dom će vam ‘mirisati’ na ribu, a ona sama će postati nejestiva.

Prerađeno meso, riba i piletina

Prerađeno meso sadrži konzervanse, a kad je izloženo elektromagnetskom zračenju, postaje jako lošeg okusa. Prhka kora pržene piletine pretvara se u vlažnu, neugodnu prevlaku u mikrovalnoj, a samo meso se zagrijava neravnomjerno.

Svako ko je ikad pokušao zagrijati ribu u mikrovalnoj zna da je to prava katastrofa. Cijeli dom će vam ‘mirisati’ na ribu, a ona sama će postati nejestiva.

Neka voća, povrća i gljive

U mikrovalnoj brokula gubi većinu svojih korisnih svojstava. Kuhanje na pari će sačuvati okus te većinu vitamina i minerala.

Listovi cvekle imaju određena svojstva zbog kojih se mogu zapaliti u mikrovalnoj. Svježe grožđe i slično moglo bi eksplodirati u mikrovalnoj, prenosi 24sata.hr.

Pizza, kineska hrana…

Teško je zamisliti jelo neprijatnije od pizze iz mikrovalne pećnice. Hrskavi rubovi pretvaraju se u nešto vlažno i ljepljivo, a sir poprima čvrstoću betona i teksturu gume. U ovoj hrani nema ništa štetno, ali nećete uživati dok je jedete. Bolje je pizzu zagrijati na vrućoj tavi ili u rerni na visokoj temperaturi.

Kineska hrana zadržava svoj okus i šarm, čak i kad je hladna. Takva se jela mogu podgrijati ako želite, ali nemojte to raditi u mikrovalnoj. Problem leži u samim sastojcima. Mikrovalna pećnica ovu ukusnu hranu pretvara u nešto ljigavo, mokro i odbojno.

Neke tekućine, ulja i guste čorbe

Bistru supu možete u mikrovalnoj podgrijavati bez problema. Međutim, guste čorbe sasvim su druga priča. Nakon nekog vremena, počet će prskati po unutrašnjosti mikrovalne. To je zato što se zagrijava neravnomjerno. Da biste izbjegli taj učinak, čorbu miješajte jednom u minuti. U posudu s čorbom možete staviti i drvenu kašiku ili štapić.

Mikrovalna potpuno uništava okus kafe. U napitku se ne stvaraju štetne tvari, ali moći će uživati ​​samo oni koji vole gorke i kisele okuse.

Hrana za dojenčad, dječja hrana i majčino mlijeko ne zagrijavaju se ravnomjerno u mikrovalnoj. Tako se u tekućini mogu pojaviti žarišta i potencijalno mogu opeći djetetov jezik, usta ili grlo.

Obična voda u šolji također vas može iznenaditi. U mikrovalnoj temperatura tekućine raste, ali mjehurići koji prate proces vrenja ne pojavljuju se uvijek na površini. Ako u takvu vodu stavite vrećicu čaja ili kašiku, tekućina će odmah prokuhati i šolja može eksplodirati.

Ulje u mikrovalnoj jednostavno se neće zagrijati na potrebnu temperaturu, piše Brightside(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,