Četvrtak, 4. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Gdje odlaze masnoće kada nastupi proces mršavljenja?

Svijet je opsjednut dijetama i gubitkom tjelesne težine, ali malo ko tačno zna kako kilogrami masti zapravo nestaju. Čak 150 doktora, dijetetičara i osobnih trenera nisu bili saglasni kada im je postavljeno to pitanje.

Daleko najčešća zabluda jest da se masno tkivo pretvara u energiju. Problem s ovom teorijom je što je u srazu sa zakonom o očuvanju materije koji do sad poštuju sve poznate hemijske reakcije. Neki ispitanici smatraju da se masnoća pretvara u mišiće, što je nemoguće, a drugi su pretpostavljali da izlazi kroz debelo crijevo.

Samo tri ispitanika dali su pravi odgovor, što znači da 98% zdravstvenih radnika u istraživanju nije moglo objasniti kako se odvija proces gubitka težine. Dakle, ako masnoća ne završava u energiji, mišićima ili kanalizaciji, gdje to odlazi?

Sve izlazi kroz pluća

Tačan odgovor je da se mast pretvara u ugljični dioksid i vodu. Ugljični dioksid izlazi kroz dah, a voda se miješa u krvotok i zatim iz našeg tijela izlazi kao urin ili znoj.

Ako izgubiš 10 kilograma masnoće, tačno preko 8,4 kilograma izaći će kroz pluća, a preostalih 1,6 kilograma pretvara se u vodu. Drugim riječima, gotovo sva težina koju gubimo je izdahnuta.

To je sve iznenadilo, ali zapravo skoro sve što pojedemo izlazi kroz pluća. Svaki ugljikohidrat kojeg probavi organizam i gotovo sve masti pretvaraju se u ugljični dioksid i vodu, a isti proces vrijedi i za alkohol.

Protein dijeli istu sudbinu, osim malog dijela koji se pretvara u ureu i druge čvrste tvari, koje se izlučuju kroz urin. Jedina stvar u hrani koja dopre do debelog crijeva netaknuta su dijetalna vlakna. Sve ostalo što pojedemo apsorbira se u krvotok i ostale organe a nakon toga ne ide nigdje sve dok ih se ne potroši.

Svi znamo još iz srednje škole da je “energija koja uđe jednaka energiji koja izađe”. Ali energija je sasvim zbunjujući koncept, čak i među zdravstvenim stručnjacima i naučnicima koji proučavaju pretilost.

Da bi izgorjelo 100 grama masti moraš udahnuti 290 grama kisika i proizvesti 280 grama ugljičnog dioksida, plus 110 grama vode. Hrana koju jedete ne može promijeniti ove brojke. Stoga, da bi izgubili 100 grama masti, mora se prije svega proizvesti i izdahnuti 280 grama ugljičnog dioksida, a onda i sve ono što će ispariti iz  organizma nakon hrane koju smo pojeli, bez obzira šta smo tačno pojeli. (miss7.24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,