Petak, 10. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Štete na cestovnoj i željezničkoj infrastrukturi veće od 27 miliona eura

Preuzmite sliku
Na današnjoj sjednici Vlade FBiH razmatrane su informacije o štetama nakon poplava, te je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija informiralo Vladu FBiH o prvoj i gruboj procjeni da su štete koje su poplave i klizišta nanijela cestovnoj i željezničkoj infrastrukturi veće od 27 miliona eura, prenosi NAP.

Ukupno procijenjeni iznos šteta na željeznicama, koja uključuje građevinske i elektroradove iznosi 9.869.254 eura. Šteta na magistralnim cestama procijenjena je na 16.911.000 eura, od čega se na interventne radove odnosi 2.121.000 eura, a na sanaciju klizišta i objekata 14.790.000 eura.

  • lukavica1
  • Vlada FBiH zadužila je federalna ministarstva da do sljedeće sjednice revidiraju svoje programe poticaja s ciljem da se vidi koliko je sredstava usmjereno na poplavljena područja.

    Federalnu upravu civilne zaštite Vlada je zadužila da naftu i naftne derivate iz robnih rezervi uputi povratnicima na poplavljenim područjima u Republici Srpskoj, a u skladu s prioritetima koje će utvrditi posebna komisija Federalne vlade.

    Između ostalog, Vlada FBiH donijela je Odluku o usvajanju 65.800.000 konvertibilnih maraka vrijednog Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava „Poticaj za poljoprivredu“ utvrđenih Proračunom FBiH za 2014. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, pod nazivom „Od našeg polja do našeg stola“.

    Na Program su saglasnost dali nadležni odbori za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo oba doma Parlamenta FBiH, a on će biti operativan nakon što bude urađen Pravilnik o dodjeli sredstava korisnicima. Kontrolu u fazi proizvodnje na terenu potencijalnih korisnika, kao i u tijeku prikupljanja i obrade dokumentacije, a prije dostavljanja aplikac ije Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva vršit će nadležni poljoprivredni kantonalni inspektori, odnosno ovlašteni službenici kantonalnih ministarstava, ovlašteni službenici Federalnog ministarstva i federalna poljoprivredna inspekcija, a u cilju namjenskog utroška sredstava.

    Donesena je i Odluka o formiranju Povjerenstva za nadzor realizacije poticaja za poljoprivredu. U Povjerenstvo su imenovani Stipo Šakić, Ivica Mladina, Marko Musić, kao predstavnici Vlade FBiH, a udruge poljoprivrednika u FBiH imenovat će svoja dva predstavnika. (Patia)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,