Nedjelja, 5. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poštujte ovih 8 pravila i zaštitite se od raka debelog crijeva

Preuzmite sliku

Popularno

Diana Rodriguez je pisac koja je radila ekskluzivno za HealthDay, sa zavidnim iskustvom pisanja vijesti i priča vezanih za zdravlje.

 Ona je na portalu Everydayhealth pisala o tome kako prema Američkom udruženju za istraživanje i borbu protiv karcinoma (ACS) postoji čak 100.000 ljudi sa dijagnozom raka debelog crijeva svake godine.

Dok su neizbježni faktori rizika starost i genetika, nad drugim faktorima svoga zdravlja – nepravilna ishrana, pušenje, gojaznost, fizička neaktivnost – možete preuzeti kontrolu.

1. Izbjegavajte šnicle i kobasice.

Mesne prerađevine, mesne nareske, velike količine crvenog mesa pripremane u dubokoj masnoći, jednostavno, izbjegavajte. U studiji objavljenoj u januaru 2014. godine navodi se da svakih 100 grama crvenog mesa dnevno povećava rizik od karcinoma debelog cijreva za 14%. „Ograničite se na i manje od pola kilograma crvenog mesa sedmično, i potpuno izbjegavajte mesne prerađevine poput slanine, kobasica i hot dogova“, kaže Lindsay Mallone, specijalista klinike u Clevelandu.

2. Birajte samo zdrave masnoće.

Nisu baš sve masnoće zabranjene – birajte nezasićene, a izbjegavajte zasićene masti. Polinezasićene masti vam, takođe, mogu pomoći u regulaciji holesterola u krvi, kao i da poboljšate zdravlje ćelija. Istraživanje objavljeno u decembru 2013. godine pokazalo je da su zasićene masti (obično životinjskog mesa, crvenog mesa, butera) usko povezane sa povećanjem rizika od karcinoma debelog crijeva, dok omega-3 masti i konzumiranje ribljeg mesa umanjuje taj rizik za 12%.

3. Jedite dosta voća i povrća.

Kako biste spriječili rak debelog crijeva potrebno je više od jedne jabuke na dan. „Ustanovljeno je da konzumiranjem voća i povrća možemo redukovati rizik od raka debelog crijeva“, kaže Mallone. Istraživanje objavljeno u januaru 2014. godine je pokazalo da dijeta bogata voćem i povrćem umanjuje rizik od ovog karcinoma za 25%. „Hrana koja obiluje bojama je odličan početak. Svaka boja sa sobom nosi određene vitamine i razne antioksidante koji pomažu u održavanju zdravlja ćelija“, dodala je Mallone.

4. Potrudite se da na tanjiru što češće budu žute i narandžaste namirnice.

Svakodnevna ishrana koja redukuje rizik od karcinoma debelog crijeva trebalo bi da obiluje, slikovito rečeno, žutim i narandžastim namirnicama. „Studije pokazuju da hrana koja sadrži visok nivobeta-karotena umanjuje rizik oboljevanja od karcinoma“, kaže dr. Erin Palinski-Vade. Zato konzumirajte dosta šargarepe, batata (slatkog krompira), bundeve.

5. “Mršavi” proteini su idealan sastojak vaše dijete.

Američko udruženje za istraživanje i borbu protiv karcinoma pokazuje da se 4% svih karcinoma kod muškaraca a 7% kod žena pojavi usljed gojaznosti. Zato, na primjer, kako bi unosili više potrebnih proteina, nemojte jesti kožicu s piletine, i unesite više oraha, sjemenki ili graha u svoju dijetu, savjetuje Palinski-Vade.

6. Namirnice bogate vlaknima pospješuju cjelokupno zdravlje.

Doktor Burk smatra da namirnice bogate vlaknima svakako čine vašu dijetu boljom, iako nisu jedina opcija u borbi protiv karcinoma debelog crijeva, i dodaje kako su „smeđi pirinač, voće, povrće, orasi, sjemenke, grah, sve je to izuzetno dobro za vaše zdravlje“. Mallone ima svoje favorite: jabuke, kruške, šargarepu, batat, brokoli, ovas, i crni grah. „Studije koje se bave ukupnom konzumacijom kalorija po obroku pokazuju kako ljudi koji jedu salatu ili jabuku prije samog obroka imaju tendenciju da pojedu manje tog glavnog jela“, kaže ona, što svakako smanjuje opasnost od gojaznosti uzrokovane prejedanjem.

7. Postavite sebi granicu do koje pijete alkoholna pića.

Po koje alkoholno piće s vremena na vrijeme nije strašna stvar, ali pretjerivanje je jedan od faktora rizika za karcinom debelog crijeva. Studije pokazuju kako bi u prosjeku muškarci trebalo da se ograniče na dvije čaše alkoholnog pića dnevno, a žene na jednu.

8. Pažljivo pripremajte hranu.

Važno je izbjegavati metode kuhanja koje povećavaju rizik od oboljevanja od kancera debelog crijeva. „Pržena, posebno prepržena mesa sadrže kancerogene materije“, kaže Palinski-Vejd, i dodaje da „ukoliko se odlučite za roštilj, izbjegavajte parčiće koji su ugljenisani ili garavi, i pokušajte da spremate s folijom kako bi tako nešto svakako izbjegli“.

Takođe, ako podgrijavate hranu u mikrovalnoj peći, nemojte to činiti dok su namirnice u plastičnoj posudi, jer ona može osloboditi kancerogene materije, koji bi išli pravo u ono što ćete pojesti. Vodite računa o tome da li je posuda u kojoj podgrijavate posuda koja smije da se stavi u mikrotalasnu, prije svega“, dodala je ona. (kurir.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje