Četvrtak, 1. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ovih pet stvari trebate izbjegavati nakon obroka (FOTO)

Preuzmite sliku

Mnogi od nas žive užurbanim načinom života što u velikoj mjeri utiče na dnevnu rutinu. Međutim, o nekim stvarima bi trebalo povesti računa.

Tuzlanski.ba donosi listu stvari koje bi trebali izbjegavati nakon obroka.

Tuširanje

 • Kada se kupamo ili tuširamo, temperatura našeg tijela blago raste. Kako bi se izborio sa tim, organizam šalje veće količine krvi u kožu nego inače. Ovo može ometati proces varenja i usporiti metabolizam. Najbolje je da se tuširate ili kupate 30 minuta nakon obroka.

  Ispijanje čaja

 • Za neke ljude, šolja vrućeg čaja je neizostavna nakon obroka. Međutim, istraživanja pokazuju da ovaj bezopasni napitak remeti asimilaciju željeza. Zbog toga djeca, trudnice ili ljudi sa nedovoljnom količinom željeza u krvi trebaju izbjegavati ispijanje čaja sat vremena nakon obroka.Odraslima je bolje popiti šolju kafe, koja je, s druge strane, štetna na prazan stomak, ili bi se trebali ograničiti na čašu vode.

  Spavanje

 • Mit da je glavni uzrok debljanja spavanje nakon obroka je davno razbijen. Međutim, ne trebamo ignorisati druge nuspojave spavanja nakon obroka. Spavanje punog stomaka izaziva žgaravicu, ispuštanje gasova i povećanu kiselost. Takođe, dokazano je da redovno spavanje nakon ručka ili večere povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Stručnjaci savjetu da ne trebate ići na spavanje barem 2 sata nakon obroka.

  Vježbanje

 • Dizanje težine na pun stomak može izazvati štucanje ili mučninu, kao i ozbiljnija stanja poput povećanog rizika od povreda i grčeva. Ako i dalje ne možete čekati na trening nakon jela ograničite se na laganu šetnju a vježbajte 2 sata nakon obroka.

  Pušenje

 • Gotovo svi sistemi organa u našem tijelu su angažovani prilikom procesa varenja. U tom stanju nikotin će se absorbovati dva puta brže što udvostučuje njegovo negativno djelovanje. Takođe, dokazano je da duhan sprječava apsorpciju vitamina i minerala što poništava djelovanje i najzdravijeg obroka. Naravno da je najbolje opcija da ostavite cigarete, ali ako ne možete ostaviti cigarete ni nakon obroka potrudite se da prođe makar 20 minuta prije nego što zapalite. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,