Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Neobične kombinacije namirnica koje poboljšavaju zdravlje: Grožđe i luk, jabuka s povrćem…

Preuzmite sliku

Kombinovanje različitih namirnica može poboljšati naše zdravlje, a sinergija je potrebna našem organizmu za funkcionisanje.

Jeste li ikada pomišljali na to da pomiješate crno grožđe s lukom kako biste spriječili nastanak krvnih ugrušaka? Ili možda da za bolje raspoloženje kombinirate jabuku i lisnato povrće? Ako niste, ništa čudno.

Kako prenosi The Daily Star, nutricionist Rob Hobson otkrio je kombinacije hrane koje mogu značajno poboljšati zdravlje, ali i koje su zdrave same po sebi. Primjerice, riblji curry, koji kombinuje kurkumu i masnu ribu, može biti snažno protuupalno sredstvo, a kombinacija banane i jogurta može poboljšati zdravlje kostiju i pomoći kod crijevnih bakterija…

Tako crno grožđe u kombinaciji s lukom pomaže u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti, raka i neuroloških poremećaja, a još neke od neobičnih kombinacija su bijeli luk i med koji pomažu kod infekcija gornjih dišnih puteva, te badem i bobičasto voće koji skupa pomažu spriječiti srčane bolesti, prenosi Večernji list.

– Tijelu je za pravilno funkcionisanje potrebna sinergija, a kombinovanje dviju namirnica ponekad može poboljšati njihov uticaj na organizam – pojašnjava Hobson.

Tako primjerice crni biber i kurkuma bolje djeluju zajedno jer kurkuma ima aktivni sastojak poznat kao kurkumin za koji se smatra da ima protuupalna svojstva no ne apsorbuje se lako, za šta pomaže crni biber koji sadrži piperin za bolju apsorpciju. Ta dva sastojka zajedno mogu pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,