Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Namirnice koje su pravi dokaz da ugljikohidrati mogu biti itekako zdravi

Preuzmite sliku

Popularno

Tokom posljednjih godina ugljikohidrati su došli na loš glas. Ljudi ih često povezuju s debljanjem, dijabetesom tipa 2 i nizom drugih zdravstvenih stanja, piše native.hr

Da, istina je da prerađenoj hrani s visokim udjelom šećera i rafiniranim žitaricama obično nedostaju važni vitamini i minerali. Međutim, mnoge namirnice bogate ugljikohidratima također su bogate i drugim hranjivim tvarima i vlaknima te zapravo mogu biti vrlo dobre za vas. Dok dijete s niskim udjelom ugljikohidrata mogu biti korisne za neke ljude, nema razloga da u potpunosti izbjegavate hranu s visokim udjelom ugljikohidrata. Evo nekih namirnica s visokim udjelom ugljikohidrata koje su zapravo nevjerojatno zdrave.

Kvinoja

Kvinoja je postala nevjerovatno popularna među osobama koji uz prehranu vode računa o zdravlju. Klasificira se kao pseudožitarica, što je sjeme koje se priprema i jede kao žitarica. Kuhana kvinoja sadrži 70% ugljikohidrata, što je čini hranom s visokim udjelom ugljikohidrata. Međutim, također je dobar izvor proteina i vlakana. Kvinoja je bogata mnogim mineralima i biljnim spojevima i povezuje se s raznim zdravstvenim dobrobitima, uključujući poboljšanu kontrolu šećera u krvi i zdravlje srca. Osim toga, ne sadrži gluten, što je čini popularnom alternativom pšenici za one koji su na bezglutenskoj dijeti. Kvinoja je također vrlo zasitna jer je relativno bogata vlaknima i proteinima. Iz tog razloga može pomoći u promicanju zdravog upravljanja tjelesnom težinom i zdravlja crijeva.

  • Zob

    Zob je nevjerovatno zdrava cjelovita žitarica i izvrstan izvor mnogih vitamina, minerala i antioksidansa. Sirova zob sadrži 70% ugljikohidrata. Porcija od 1 šolje (81 gram) sadrži 54 grama ugljikohidrata, uključujući 8 grama vlakana. Zob je također relativno dobar izvor proteina i sadrži više proteina od većine žitarica. Konzumacija zobi također može sniziti razinu šećera u krvi, posebno kod osoba s dijabetesom tipa 2. Nadalje, zob je vrlo zasitna, što bi moglo pomoći u održavanju zdrave težine.

    Heljda

    Poput kvinoje, heljda se smatra pseudožitaricom. Iz tog razloga, heljda nije srodna pšenici i ne sadrži gluten. Sirova heljda sadrži 75 grama ugljikohidrata, dok kuhana heljdina kaša sadrži oko 19,9 grama ugljikohidrata po obroku od 100 grama. Heljda je vrlo hranjiva, sadrži i proteine i vlakna. Također ima više minerala i antioksidansa od mnogih drugih žitarica.

  • Banane

    Jedna velika banana (136 grama) sadrži oko 31 gram ugljikohidrata, bilo u obliku škroba ili šećera. Banane su također bogate kalijem i vitaminima B6 i C, a sadrže i nekoliko korisnih biljnih spojeva. Zahvaljujući visokom udjelu kalija, banane mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka i poboljšanju zdravlja srca. Nezrele, zelene banane imaju više škroba. On se pretvara u prirodne šećere dok banane sazrijevaju, postajući žute u procesu. Stoga ćete unijeti više škroba i manje šećera ako banane jedete dok su manje zrele.

    Batat

    Batat je ukusno i hranjivo gomoljasto ili korjenasto povrće. Pola šolje (100 grama) pirea od batata sadrži oko 20,7 grama ugljikohidrata, koji se sastoje od škroba, šećera i vlakana. Batat je također bogat izvor vitamina A, vitamina C i kalija. Štoviše, prepun je antioksidansa, spojeva koji pomažu neutralizirati štetne slobodne radikale u vašim stanicama kako bi vas zaštitili od kroničnih bolesti.

  • Jabuke

    Jabuke su dobro poznate po svom slatkom, trpkom okusu i hrskavoj teksturi. Dostupni su u mnogim bojama, veličinama i okusima, a sve općenito sadrže oko 14-16 grama ugljikohidrata na 100 grama. Jabuke se također mogu pohvaliti mnogim vitaminima i mineralima, ali obično samo u malim količinama. Međutim, one su dobar izvor vitamina C, antioksidansa i vlakana. Konzumacija jabuka također ima nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući poboljšano upravljanje šećerom u krvi i zdravlje srca.

    Slanutak

    Ova mahunarka sadrži 27,4 grama ugljikohidrata po obroku od 100 grama, uz gotovo 8 grama vlakana. Također su dobar izvor biljnih proteina. Slanutak sadrži mnoge vitamine i minerale, uključujući željezo, fosfor i vitamine B skupine.

    Mit je da su svi ugljikohidrati nezdravi. Zapravo, mnoge od najzdravijih namirnica bogate su ugljikohidratima. Ipak, ne biste trebali jesti ugljikohidrate u velikim količinama ako ste na dijeti s malo ugljikohidrata. Osim toga, rafinirani ugljikohidrati, poput bijelog hljeba i tjestenine, mogu biti nezdravi u velikim količinama. Međutim, možete uživati u ovim hranjivim, ukusnim ugljikohidratima kao dijelu zdrave prehrane cjelovitim namirnicama.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,