Četvrtak, 29. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Najgore praznične navike kojima narušavamo zdravlje

Svake godine raste broj oboljelih od inzulinske rezistencije, dijabetesa tip 2, srčanih bolesti, hipertenzije, visokog holesterola te naravno raka, navodi mangomannutrition.com. 

Neki od njih rezultat su stila života, a praznici su period kada nam briga za zdravlje nije ni na spisku onoga što moramo obaviti.

Iz tog razloga izdvajamo nekoliko prazničnih navika kojima štetimo svom zdravlju.

Nedostatak voća i povrća

Najčešća greška koju činimo u vrijeme prazbika odnosi se na ishranu. Naime, praznične tanjire tokom praznika čini mesnata hrana bogata mastima, a na njima se rijetko nalazi voće i/ili povrće, prenosi ordinacija.hr.

Alkohol sa svakim obrokom

Kokteli s velikom količinom šećera ili pak tamna, teška piva umjesto laganih, manje kaloričnih vrsta, odabir su mnogih ljudi za praznik. S druge strane, u to vrijeme skloni smo i popiti veliku količinu istih.

Manjak aktivnosti i svježeg vazduha

Bilo zbog lošeg vremena, manjka volje ili viška hrane, tokom praznika smo skloni minimalnoj aktivnosti, a takva praksa definitivno nam ne čini dobro.

Neodbijanje hrane

Kontrola nam je u tim periodima nepoznata riječ, a griješiti smo skloniji kada nam se nešto nudi. No, trebali bi znati kada je dosta, ali i to je teško jer tada ne vodimo računa o broju dnevnih obroka pa jedemo i odmah nakon što smo jeli.

Nema obroka bez deserta

Veliki broj pripremljenih kolača nepresušan je izvor poslastica pa smo skloni pojesti nešto nakon svakog ili između svakog obroka.

Nije bitna vrsta mesa

Meso je za praznike pripremljeno na brojne načine, a obroci dolaze i u svim vrstama mesa, no budite svjesni da piletina, svinjetina, ćuretina i govedina sadrže prosječno 23-41 posto masti, a na 100 grama mesa dolazi čak 80 mg holesterola.

Bez stresa nema praznika

Porodična druženja stresna su, no takve situacije štete cjelokupnom zdravlju, pa se ove godine suzdržite od svih situacija koje će vam škoditi.

Neravnoteža u ishrani

Izbjegavanje doručka kako bi mogli pojesti što je više moguće za večeru, a onda konzumacija velike količine hrane prije odlaska u krevet, štetni su.  Naime, duge pauze između obroka usporiće metabolizam, a kasne večere dovešće do debljanja, ali i do pritiska na srce te do upale cijelog tijela. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,