Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najgora prehrambena navika koja ozbiljno šteti vašem zdravlju

Preuzmite sliku

Ponekad može biti teško ubaciti zdrava jela u vaš prenatrpani dnevni raspored, pogotovo ako radite dokasno. Ipak, studija otkriva da jedenje kasno navečer može biti jako loše za vaše zdravlje.

U studiji objavljenoj u časopisu Science Advances, istraživači su podijelili 19 osoba – muškarce i žene – u dvije grupe s različitim vremenima hranjenja. Jedna grupa je jela preko dana, a druga tokom noći. Oni koji su jeli tokom noći iskusili su porast od 6,4 posto u nivou šećera u krvi, što može dovesti do ozbiljnih poremećaja u zdravlju poput dijabtesa i bolesti srca, piše EatThis.

Ako jedete kasno navečer, postoji nekoliko stvari koje mogu uticati na nivo šećera u krvi, poručuje doktorica Lisa Young.

“Ako jedete vrlo kaloričnu hranu u obliku jako procesirane hrane koja ima puno šećera i soli kasno, ne postoji šansa da potrošite te kalorije jer odlazite u krevet, stoga je lako i nakupiti suvišne kilograme”, kaže Young.

Stručnjaci zato preporučuju da promijenite svoju rutinu jedenja i obroke većinom konzumirate tokom dana, prenosi N1(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,