Subota, 28. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

258

OPORAVLJENI

5

UMRLI

4
Preuzmite sliku

Koja je tajna ljudi koji jedu puno, a kilogrami se ne “primaju”?

Naučnici već godinama pokušavaju otkriti zašto određeni ljudi lakše održavaju svoju tjelesnu težinu, a nova saznanja pokazuju da se tajna možda krije u slini.

Istraživači su pronašli gen koji omogućava brže razbijanje ugljikohidrata, a poznato je da se zbog njih ljudi više debljaju. Gen su nazvali “Atkins”, prema autoru poznate dijete, a službeno ime mu je AMY1.

Gen čini enzim koji se nalazi u slini te započinje razgradnju i probavu skrobnih namirnica kao što su čips ili riža. Istraživanje je pokazalo da su mršaviji oni ljudi koji su imali više kopija gena, samim time i više navedenog enzima.

Iako je normalno da geni budu u paru, neki ljudi imaju samo jednu kopiju gena, a drugi dvije, tri ili čak više. U slučaju gena AMY1 moguće je imati do 20 primjeraka.

Nature Genetics prenosi da će ljudi s manje tih gena teže razgraditi ugljikohidrate i zato će biti skloniji debljini. Iako nije sasvim jasno na koji to način djeluje, jedna od mogućnosti je da se neprobavljeni škrob hrani crijevnom bakterijom, pa ljudi teže mršave. (Ljepotaizdravlje.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje