Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jasni znakovi koji ukazuju da vaš metabolizam nije uredu

Preuzmite sliku

Metabolizam igra jednu od najvažnijih uloga u nažem organizmu. Njegov zadatak je da hranu koju unesete pretvori u energiju. 

Njegovo nepravilno funkcionisanje može dovesti do mnogih problema. Saznajte kako prepoznati sporiji metabolizam pomoću ovih 6 znakova.

Pazite na ishranu, a dobijate na težini

Sa godinama je sve teže održavati željenu tjelesnu težinu, što je normalno. Ali, ako se pravilno hranite i pazite na unos kalorija, a svejedno dobijate na težini, to može biti znak sporog metabolizma.

Osjećate potrebu za šećerom

Želja za određenom vrstom hrane nerijetko ukazuje da organizmu treba energije. Ako se pravilno hranite i dovoljno spavate, ali i dalje osjećate veliku potrebu za pojedinim namirnicama, to znači da vaš metabolizam ne funcioniše pravilno, odnosno da ne pretvara hranu koju ste pojeli u energiju potrebnu vašem tijelu.

 • Stalno ste umorni

  Ako ste često jako umorni, a to nije iz razloga nedostatka sna ili napornih treninga, to može biti znak da je vaš metabolizam sporiji, i da vaše tijelo ne obrađuje unijetu hranu dovoljno brzo.

  Jako ste razdražljivi

  Ovo nije direktno uzrokovano sporijim metabolizmom, već dolazi kao posljedica osjećaja umora kada vaš metabolizam ne funkcioniše pravilno, pa može dovesti do naglih promjena raspoloženja.

  Suha koža i kosa

  Kada metabolizam ne radi kako treba, tijelo ne može dovoljno brzo obnavljati stanice važne za zdravlje kože i kose.

  Stalno vam je hladno

  Metabolizam snadbijeva tijelo toplotom, pa ako on radi sporo, stalno će vam biti hladno. To se posebno odražava noću, kada vam je potrebno više pokrivača. (ddl.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,