Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanja pokazala da je pravilno disanje korisno za fizičko i psihičko zdravlje

Preuzmite sliku

Profesorica Fakulteta zdravstvenih studija na Univerzitetu Trakya u Turskoj dr. Gulnur Ozturk ističe kako je pravilno disanje korisno za zdravlje u fizičkom i psihološkom smislu, javlja Anadolu Agency (AA).

Dr. Ozturk je na konferenciji održanoj online kazala kako se simpatički i parasimpatički nervni sistem aktiviraju tokom disanja, a da se puls povećava tokom udisaja te da slabi i usporava pri izdisaju.

Istakla je da parasimpatički sistem ima značajan efekat na vagusni živac, dodajući da je vagusni živac vrlo važan za cijeli centralni živčani sistem i ljudsko tijelo u cjelini, s obzirom na njegovu funkciju.

Objasnila je da je ovaj živac najvažniji posmatrač tjelesnog sistema i strukture koja prenosi u mozak sve ono što se događa u tijelu.

Dr. Ozturk je naglasila da se parasimpatički sistem aktivira i pozitivno djeluje na tijelo kada izdisaj traje dugo, istakavši da pravilno disanje definitivno može promijeniti život na bolje.

“Studije su pokazale da šest udisaja u minuti ima vrlo pozitivne efekte na zdravlje, kako na psihičko tako i na fizičko zdravlje ljudi. Vrlo je važno da izdisaj traje duže od udisaja te da se glavni fokus disanja preusmjeri sa trbuha na prsa”, kazala je Ozturk.

Napomenula je kako je također vrlo važno obratiti pažnju i na prirodno disanje.

“Naš organ za disanje je nos. Posebno je važno i zdravo disanje kroz nos, udisanje i izdisanje kroz nos. Ako neko ima problem sa sinusitisom, mora duboko udahnuti da bi to prevladao”, smatra ova profesorica te dodaje:

“Dakle, kontrola daha znači sticanje kontrole nad našim nervnim sistemom. Kontrola mozga postiže se kontrolom daha. Ritam mozga se također mijenja kada se promijeni respiratorni ritam”, kazala je dr. Ozturk.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje