Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo zašto nikako ne bi trebalo da preskačete doručak

Preuzmite sliku

Da je doručak najvažniji obrok u toku dana nije nešto što svi nismo znali, ali nekako svi to previdimo u momentima kada se spremamo i žurimo na posao.

Istina je da je moderno doba i vrijeme u kome se nalazimo brzo i dinamično, ali ipak uvijek moramo naći bar malo vremena za sebe i svoje tijelo makar to podrazumijevalo da kvalitetno započnemo dan. Doručak nam je bitan kako bi povratili energiju nakon spavanja i kako bismo unijeli dovoljno nutrijenata za početak radnog dana.

Izbalansiranim doručkom bogatim proteinima, složenim ugljenim hidratima i zdravim mastima mi dajemo našim organima baš ono što im je potrebno kako bi bili na nivou zadatka i kako bismo radili punim kapacitetom.

  • Doručkovati treba u prvom satu po ustajanju. On počinje sa čašom do dvije čiste vode koja nam služi kao nadoknada tečnosti u toku spavanja, zatim pročišćava organizam, osvježava i razbuđuje.

    Dobar doručak može biti palenta sa čašom jogurta, ovsene pahuljice u bademovom mlijeku sa voćem i orašastim plodovima, omlet sa paprikom uz svježu salatu, tunjevina sa svježom salatom i parčetom domaćeg integralnog hleba.

    Preskakanje doručka dovodi do toga da naš organizam radi na režimu štednje energije samim tim ne radi svojim punim kapacitetom što može uticati na kvalitet našeg života. Pored toga utiče i na neadekvatno lučenje enzima za varenje, rad organa za varenje i neadekvtnu potrošnju nutrijenata. (danas.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,