Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dodatak koji mnogi koriste kao zdravu alternativu: Nutricionista tvrdi da može ozbiljno narušiti imunitet

Preuzmite sliku

Ukoliko se često upotrebljava, može ozbiljno da poremeti mikrobiom i ravnotežu u sistemu za varenje, koji je odgovoran za sve od težine, imuniteta pa do raspoloženja.

Da bismo došli do idealne linije, prije svega moramo da se odreknemo slatkiša. Međutim, to mnogima teško pada, pa ljudi koji žele da ipak malo “varaju”, za šta se nutricionisti slažu da je povremeno dozvoljeno, često će napraviti čaj ili kafu i dodati vještačke zaslađivače.

Iako mnogi veruju da ovi zaslađivači spadaju u zdravu hranu, istina je potpuno drugačija, prenosi Mondo.

“To je velika greška, naročito ako uzimate vještačke zaslađivače koji ne sadrže kalorije”, kaže nutricionistkinja Ali Miller.

“Uopšte nisam ljubitelj takvih zaslađivača. Da, oni tehnički imaju nula kalorija i time ne remete kilažu, ali samo zato što nešto nema kalorije, ne znači da nema uticaj na metabolizam”, rekla je ona.

Vještački zaslađivači mogu ozbiljno da poremete mikrobiom i ravnotežu u sistemu za varenje, koji je odgovoran za sve od težine, imuniteta pa do raspoloženja. Mnogi ih stavljaju u kafu kako bi bila slađa i “prevarila” osjećaj gladi.

“Iako nešto ima nula kalorija, i dalje može da poremeti značajne blagodati dijete. Znajte da će ukus šećera, čak i bez kalorija, aktivirati GLP-1 receptore na jeziku, koji će podstaći lučenje insulina iako niste unijeli kalorije. Insulin ima veoma negativno dejstvo na stanje posta i može da dovede do pada šećera u krvi, koji će zauzvrat uticati na raspoloženje i nivo energije”, objasnila je ona.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje