Srijeda, 6. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Čak je i spavanje bolje za zdravlje srca, nego sjedenje

Preuzmite sliku

Mnogi toliko vremena provedu sjedeći – u autu, na poslu, pred TV-om, da čak i jednostavna zamjena nekoliko trenutaka sjedenja bilo kojom vrstom aktivnosti, uključujući spavanje i stajanje, može poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema.

U novom istraživanju obavljenom u European Heart Journalu, koje su sproveli University of College London i University of Sydney, istraživači su otkrili da odrasle osobe sjede u prosjeku od oko 9 i po sati na dan. Proučili su šest istraživanja u kojima je sudjelovalo 15.000 ljudi iz pet država,a sudionici su koristili uređaje za praćenje kako bi izmjerili aktivnosti i zdravlje srca tokom tipičnog dana.

  • Samo pet minuta čini razliku

    Nije potrebno provesti sate u teretani, čak ni hodati kilometrima svaki dan. Samo mali odmak od svakodnevice učinit će primjetnu razliku.

  • Kad su sudionici zamijenili sjedenje za samo pet minuta umjerene do snažne aktivnosti, došlo je do opipljivog pozitivnog uticaja na njihovo zdravlje srca, izvijestili su istraživači. Na primjer, 54-godišnja žena koja je vježbala 30 minuta umjesto da sjedi imala je na kraju manji indeks tjelesne mase za 2,4%, manji obim struka za 2,7% i niži nivo glukoze u krvi za 3,6%.

    “Kao kardiolozi, znamo da redovna tjelesna aktivnost u usporedbi sa sjedilačkim načinom života ima pozitivne posljedice na krvni pritisak, nivo glukoze, tjelesnu masnoću, holesterol, obrasce spavanja i raspoloženje,” rekao je dr. Matthew Saybolt, koji nije sudjelovao u studiji.

    Sve su ove stvari usko povezane s kardiovaskularnim sistemom, pa napominje dr. Saybolt da sve svoje stabilne pacijente usmjerava na barem blagu do umjerenu svakodnevnu tjelovježbu ili neki drugi oblik aktivnosti. (Ordinacija.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje