Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte koji mišići su nam ostali od naših životinjskih predaka, a danas nemaju funkciju (VIDEO)

Preuzmite sliku

Ljudsko je tijelo evoluiralo kroz hiljade godina, pa i danas skriva neke nepoznate stvari o našim životinjskim precima. Zakržljali dio dugačkog dlanskog mišića jedan je od takvih ‘ostataka’ iz prošlosti kojeg nemaju svi ljudi

Ispružite ruku o stol s dlanom prema gore, a zatim palcem dodirnite mali prst. Ako primijetite izbočeno tkivo od kraja šake do pola podlaktice, riječ je o zakržljaloj tetivi u sklopu dugačkog dlanskog mišića (lat. musculus palmaris longus), koje su naši životinjski preci koristili za penjanje po drveću.

Obično ga imaju sisavci, a izraženiji je kod majmuna koji se kreću sa sva četiri uda. Kod čovjeka on je jedan od pet mišića koji tvore ručni zglob i pomaže gibljivosti ovoga dijela tijela. Izuzev djece koja uživaju u penjanju na stabla, ova aktivnost ne utječe na kvalitetu života pojedinca.

S obzirom da ova tetiva nije neophodna za život i kretanje, ne čudi stoga što je evolucijski zakržljala i nestala iz jedne ili obje ruke kod čak 16 posto populacije.

Nedostatak tetive ne označava slabost, niti utječe na snagu vašeg stiska. Štaviše, s obzirom da manjak funkcionalnosti, hirurzi je vade i koriste u slučaju rekonstruktivne hirurgije ili za kozmetičke zahtvate.

U zabavnom videu pogledajte koji su nam sve drugi mišići ostali od naših životinjskih predaka, a koji danas nemaju funkciju. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,