Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Objavljena lista najzdravijih država za život: Zemlje iz regiona na visokom mjestu, BiH nema na popisu

Preuzmite sliku

Internet stranica money.co.uk sprovela je istraživanje na temu najzdravijih okruženja za život na planeti, odnosno najzdravijih država, a Bosna i Hercegovina se nije našla na istom.

Istraživanje koje su najzdravije države za život je sprovedeno na globalnom nivou, i u obzir su uzeti svi faktori koji mogu uticati na kvalitet života ljudi, počevši od posljedica COVID-a, pa do ostalih svakodnevnih faktora, kao što su nivo gojaznosti građana, životni vijek, troškovi života, nivo zagađenja ili sigurnost.

U okviru posljednjeg istraživanja, dodati su kriteriji kao što su dostupnost zdravstvene zaštite i broj medicinskih sestara za mentalno zdravlje, socijalnih radnika, psihijatara i psihologa u svakoj zemlji.

Istraživanje je takođe uključivalo i prevenciju poremećaja mentalnog zdravlja i zavisnost o drogama, kao i ukupne zdravstvene izdatke u zemlji.

Na osnovu istraživanja money.co.uk, najzdravija država je Japan, koju odlikuje pozitivna kolektivna svijest o životu.

Na drugom mjestu je Švicarska,  za koju kažu da ima ubjedljivo najzdravije okruženje za dugovječan život. Na trećem mjestu se nalazi Kuba.

Bosna i Hercegovina se nije našla na listi.

Od zemlja iz okruženja, najbolje rangirana je Slovenija na četvrtom, Hrvatska je na šestom, dok se Srbija nalazi na 19. mjestu. Crna Gora je na 20. mjestu na listi.

Lista najzdravijih 10 država za život izgleda ovako:

– Japan

– Švicarska

– Kuba

– Slovenija

– Jermenija

– Hrvatska

– Finska

– Poljska

– Belgija

– Italija

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje