Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novi kulinarski trend: Kuhaju povrće i ribu u mašini za pranje suđa

Preuzmite sliku

Zagrebački kuhar Ivica Štruml uporedio je ovaj način kuhanja hrane sa ležanjem u kadi 48 sati, na istoj temperaturi. Njemu je ipak najdraže pripremati hranu na klasičan način.

Priprema hrane u mašini za posuđe postaje sve popularnija praksa širom svijeta. Namirnice za određeno jelo se jednostavno stave u staklenku, plastičnu posudu ili vrećicu za kuhanje, dobro se zatvore i ubace u mašinu.

Neki koji ovako pripremaju hranu kažu da u isto vrijeme operu posuđe i skuhaju nešto dobro. Deterdžent, tvrde, ne smeta jer su sve namirnice dobro zatvorene.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lisa Casali (@ecocucina) on

Postoje čak i kuharice sa receptima samo za takvu pripremu.

Jedna od njih je i Cucinare in Lavastoviglie (Kuhanje u mašini za posuđe) autorice Lise Casali iz Milana. Ova ekološka aktivistica obroke priprema na ovaj način već više od deset godina i zadovoljna je rezultatom. Iz njezine mašine izlaze čak i deserti.

Kaže da se radi o vrlo jednostavnom načinu pripreme kod kojeg se mirisi ne šire kućom kao kod klasičnog kuhanja ili pečenja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lisa Casali (@ecocucina) on

Mnogi stručnjaci upoređuju ovu metodu s francuskim načinom pripreme, tzv. sous vide, gdje se namirnice kuhaju u posebnom uređaju u vodi, u vrećici u kojoj nema zraka. Kuhanje je sporo i dugotrajno jer se hrana priprema na niskoj temperaturi.

Stručnjaci savjetuju da se na ovaj način ne priprema meso poput junetine i svinjetine. Riba je idealnija, kao i povrće.

Mišljenje profesionalnog kuhara

Razgovarali smo o ovoj temi s jednim od vodećih hrvatskih kuhara – Ivicom Štrumlom iz Zagreba, šefom kuhinje u Restoranu Virtus, koji je godinama usavršavao svoje kulinarske vještine. Između ostalog, bio je glavni masterchef u zagrebačkom hotelu Esplanade, a potom u hotelu Palace.

“Namirnica bi prije trebala biti dobro zaštićena od dodira vode i začinjena. Treba poznavati programe perilice, npr. koliko dugo traje određena temperatura vode, kolika je ta temperatura te je li dovoljna za termičku obradu. Novije perilice postižu temperature više od 75 stepena”, pojasnio nam je.

“Valja imati na umu da se tako kuhaju manji komadi mesa, po mogućnosti filei, a ne mišići jer zahtijevaju i više od 20 sati pripreme na taj način. Riba bi trebala biti puno zahvalnija namirnica jer se kraće kuha. U tom slučaju uzeti filete ili odreske bez kosti”, dodao je poznati kuhar. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,