Srijeda, 20. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naučite čitati etikete: Od čega je zapravo vaša odjeća?

Preuzmite sliku

Da li u poplavi novih, vještačkih materijala od kojih se pravi odjeća postoji nešto što parira prirodnim – pamuku i vuni?

Zašto je kašmir toliko skup? Kako da pročitate etikete?  Pogledajte prvo šta koja oznaka znači kad je održavanje odjeće u pitanju. U prosjeku samo 5% potošača baci pogled na etiketu u šopingu. Ipak, s obzirom da pojedini odjevni komadi i u highstreet prodavnicama koštaju dosta, ne bi bilo loše da provjerite da li je kaput koji vam se toliko dopao, a košta više od 200 KM – od poliestera.

  • Prirodni materijali su dobar izbor za svako godišnje doba. Zimi se možete opredijeliti za vunu ili sofisticirani dodir kašmira. Ukoliko vam čista vuna nije prijatna možete kombinovati džempere izrađene od kombinacije vune i drugih materijala, a možete kupovati i garderobu od merino vune koja je izuzetno prijatna i rastegljiva. Međutim, tih vlakana visokog kvaliteta nema mnogo – zato se od kašmirskih koza godišnje može dobiti samo 50-150 grama.

  • Kašmirske koze su morali da prilagode prirodnim uslovima na područjima, gdje temperatura pada i na 40 stepeni ispod nule. Odjeća od njihovih vlakana ima fenomenalna svojstva – mekoća džempera od kašmira ne može se uporediti s bilo kojim drugim džemperima. Otprilike su šest puta topliji nego džemperi na primer od ovčje vune. (nova.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,