Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ljubičasti hljeb: Prirodno tijesto novi hit u zdravoj ishrani

Preuzmite sliku

Bijeli hljeb se već dugo smatra glavnim neprijateljem linije i zdravlja, pa ga mnogi zamjenjuju integralnim, raženim, heljdinim, čak i mješavinom ova dva brašna.

Međutim, najnoviji hit u ishrani kada je u pitanju najčešći prilog jeste – ljubičasti hljeb!

Znamo, zvuči čudno, ali svjetski mediji bruje o pronalasku profesora Zhou Weibiaoa sa Univerziteta u Singapuru, prenosi Odditycentral.com.

Naime, on je želio da pronađe način da promijeni formulu hljeba, ali da ipak zadrži njegov sjajan ukus i mekoću. Rezultat njegovog istraživanja je ljubičasti hljeb, za koji kaže da je cio napravljen od potpuno prirodnih sastojaka.

  • ljubicasti-hljeb2
  • Počeo je sa ekstraktovanjem antocijanina, prirodnog plavog pigmenta iz crnog pirinča, koji se može pronaći i u borovnicama i grožđu, izostavljajući njegova skrobna jedinjenja. Antocijanin je umiješao u tijesto i dobio hljeb mnogo bolji za ljudsko tijelo od bijelog!

    Kada se hljeb ispeče na 200 stepeni, 80 posto antioksidanata antocijanina ostaje sačuvano. Ovo jedinjenje reaguje i sa enzimima skorba iz brašna, zbog čega se ljubičasti hljeb vari 20 posto lakše u odnosu na običan, što je novu namirnicu odmah lansiralo na listu superhrane. Još jedan od razloga da se ljubičasti hljeb nađe na toj listi jeste i to što je u suštini najveći problem hljeba to što se previše brzo vari, što omogućava šećeru da direktno odlazi u krvotok.

    “Ukoliko želite da uživate u teksturi hljeba i usporite varenje, ovo je vjerovatno najbolji način”, objasnio je Weibiao i dodao da putem ljubičastog hljeba unosite istu količinu skroba i pšeničnog brašna, pa nutritivna vrijednost ostaje ista.

    “Ključna ideja jeste da usporite oslobađanje energije, da biste kalorije mogli da trošite tokom dužeg vremenskog perioda”, istakao je on.

  • ljubicasti-hljeb3
  • Takođe, za antocijanine se vjeruje da pozitivno utiču na gojaznost pomažu u prevenciji kardiovaskularnih i neuroloških bolesti, pa čak i raka.

    Ljubičasti hljeb još uvijek nije dostupan u široj prodaji, ali Weibiao uveliko radi na saradnji sa prestižnim proizvođačima hrane, kako bi se što prije našao u supermarketima. (stil.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje