Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Francuska razvila “umjetno srce” za bolesnike koji čekaju transplantaciju

Preuzmite sliku

Bolesti srca su najveći uzrok smrtnosti na svijetu i otprilike jedna od pet osoba u razvijenim zemljama susretne se sa srčanim problemima jednom u životu.

Ovaj podatak a i činjenica da srčani bolesnici mogu čekati godinama na donora, podstakla je francusku kompaniju da razvije “potpuno umjetno srce”, koje bi zamijenilo ovaj organ kod bolesnika dok čekaju zamjenski. Oblikom sličan ljudskom srcu, težine četiri kilograma, umjetno srce kojeg je proizvela kompanija Carmat pokreće se uz dva paketa baterija trajanja četiri sata, nakon čega uređaj prelazi na glavno napajanje. Ugrađeni senzori određuju krvni tlak, a kao odgovor algoritam kontrolira protok krvi u stvarnom vremenu.

“Djeluje poput ljudskog srca, pa ako pacijent hoda, protok krvi se povećava, a ako pacijent miruje, protok krvi je stabilan i nizak“, rekao je izvršni direktor Carmata Stéphane Piat u razgovoru za CNN Business.

Dijelovi koji su u kontaktu s krvi pacijenta izrađeni su od materijala koji je kompatibilan s ljudskim tijelom kako bi se smanjio rizik od neželjenih reakcija. Kada se jednom hirurškim putem ugradi, uređaj ne zahtijeva održavanje. Do sada je devetnaest pacijenata dobilo uređaj u testnim operacijama, a u decembru je firma dobila CE oznaku, što je Carmatu omogućilo da proizvod prodaje u Evropskoj uniji. Prošli mjesec dobila je odobrenje za pokretanje studije izvodljivosti kako bi dobila odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA).

U Carmatu se nadaju da će svoje umjetno srce početi prodavati u Njemačkoj do kraja juna. Do kraja godine, Piat želi da Carmat napravi 20 umjetnih organa, koja će se prodati bolnicama po cijeni od više od 160 hiljada eura. Iako je prikladan za većinu muškaraca, trenutni dizajn prevelik je za većinu žena. Druga francuska kompanija – CorWave – razvija uređaj za osobe s manje teškim zatajenjem srca. Pomaže pumpati krv iz jedne od četiri srčane komore, umjesto da zamjenjuje cijelo srce.

Izvršni direktor Louis de Lillers kaže da je CorWave osigurao oko 80 miliona eura sredstava, uključujući 15 miliona eura od Europske komisije, te da se priprema za klinička ispitivanja u Sjedinjenim Državama i Europi. Već postoje brojni uređaji koji pomažu ispumpavanju krvi iz jedne komore, ali De Lillers kaže da CorWave koristi novu tehnologiju koja omogućuje bolju reakciju na aktivnost pacijenta.

“U mogućnosti smo pratiti aktivnost pacijenta i prilagoditi protok potrebama pacijenta“, dodaje De Lillers. Iako će Carmat i CorWave u početku svoje uređaje plasirati kao privremene mjere za pacijente koji čekaju transplantaciju, dugoročni cilj obje tvrtke je napraviti uređaje koji se mogu trajno koristiti. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,