Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo kako vaša koža reaguje kada prestanete piti kafu

Preuzmite sliku

Poznato je da kofein koristi koži, a važan je sastojak mnogih proizvoda za njegu kože.

Ali šolja kafe može interno pružiti važne elemente u tragovima i oni mogu uticati na vaš izgled na mnogo iznenađujućih načina. Većina nas je pomislila da se odrekne kafe u nekom trenutku svog života. Ali, ispada da vam koža vjerovatno neće zahvaliti što ste potpuno izbacili kafu.

Kafa ima antioksidativna i snažna protuupalna svojstva koja pogoduju vašoj koži. Prema istraživanju, redovno pijenje kafe može pomoći u smanjenju upale koja može prouzrokovati akne na licu. Također može smanjiti hiperpigmentaciju kože koja je povezana s upalom, piše Bright Side.

 • Bit će teže boriti se protiv celulita

  Antioksidanti u kafi također pomažu u smanjenju izgleda “pomorandžine kore”. Kofein uzrokuje širenje krvnih žila ispod kože što poboljšava ukupni protok krvi. To, pak, može smanjiti pojavu celulita, prenosi Tuzlanski.ba.

  Možda ćete osjetiti više pigmentacije

  Šolja kafe dnevno može vam zaštititi kožu od fotostarenja. Mnogi elementi u tragovima u kafi, poput hlorogenih kiselina, pomažu smanjiti pojavu pigmentiranih mrlja.

  Možda je teže boriti se protiv rozaceje

  Rozaceja je vrlo često stanje kože koje pogađa više od 14 miliona ljudi u SAD-u. Može izgledati poput malih kvrga poput akni koje su zapravo sitne krvne žile ispod površine kože. Prema istraživanju, pijenje nekoliko šolja kafe dnevno može spriječiti rozaceju. Čak i pijenje samo šolje ili 2 šolje dnevno mogu vam zaštititi kožu od rozaceje.

 • Bit će teže riješiti se podočnjaka

  Kafa vam može pomoći i da zaboravite na svoje tvrdoglave podočnjake. Kofein utječe na krvne žile koje doprinose podočnjacima, čineći ih manje vidljivima.

  Vaša koža može brže stariti

  Iako je istina da previše kave može dehidrirati vašu kožu, može je i zaštititi od oštećenja na suncu. Grupa istraživača anketirala je više od 100 žena i otkrile su da osobe koje piju kafu imaju znatno manje šansi da razviju sunčeve pjege. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,