SAD: Četiri radnice vrtića optužene za dodavanje melatonina u dječiju hranu
Foto: Tuzlanski.ba

Četiri zaposlenice vrtića u New Hampshireu navodno su u dječiju hranu dodavali dodatak za spavanje melatonin,  te su uhapšene u četvrtak.

Hapšenja proizlaze iz istrage u novembru 2023. u vrtiću u Manchesteru, New Hampshire, oko 30 minuta izvan glavnog grada Concorda.

Vlasti su pozvane da istraže izvještaj o nesigurnim praksama koje se odvijaju u dotičnom vrtiću, piše ABC News, pozivajući se na saopštenje  policije u Manchesteru.

Nakon šestomjesečne istrage policija je otkrila da su djeca potajno primala doze melatonina. Policajci su uhapsili vlasnicu vrtića, 52-godišnju Sally Dreckmann, zajedno s troje njenih zaposlenica: Traci Innie, 51; Kaitlin Filardo i Jessica Foster, koje obje imaju 23 godine.

“Dječija hrana je posipana melatoninom bez znanja ili pristanka roditelja”, rekla je policija kako je utvrdila nakon istrage, piše theguardian.

Melatonin je dodatak za spavanje koji se prodaje u slobodnoj prodaji. Ali dugoročni učinci melatonina na djecu nisu naširoko poznati.

Nadalje, posljednjih je godina bilo nekoliko izvještaja o predoziranju djece melatoninom.  Američka akademija za medicinu spavanja izdala je zdravstveno upozorenje za upotrebu melatonina kod djece i adolescenata, upozoravajući na nedostatak nadzora američke Uprave za hranu i lijekove za pomoć pri spavanju.

Policija je također otkrila da Dreckmannov vrtić nije imao dozvolu za rad. U New Hampshireu je legalno upravljati nelicenciranim vrtićem sve dok se tamo ne čuva više od troje djece.