Majke u Gazi traže mlijeko za djecu: Oslanjamo se na humanitarnu pomoć koja dolazi kako bismo ih nahranile
Foto: Tuzlanski.ba

Palestinka Amira al-Taweel u apotekama u Pojasu Gaze traži mlijeko za svoje dijete Yousofa kojem je potrebno liječenje i hrana, ali svi njeni pokušaji da pronađe mlijeko su bili neuspješni.

Mršavi Yousof leži na krevetu u bolnici Al-Aksa u Deir al-Balahu, a na nozi mu je priključena intravenska infuzija.

"Yousofu treba liječenje i dobra hrana, a mlijeko uopće nije dostupno. Trenutno ga hranim pšenicom, ali bez mlijeka, zbog čega pati od nadimanja. Tražili su da testiram je li alergičan na pšenicu," priča Amira.

Narod Gaze pati zbog izraelskog rata koji polako ulazi u deveti mjesec, ostavljajući desetine hiljada ubijenih i ranjenih. Rat je uzrokovao i ogromna razaranja i glad u opkoljenom Pojasu. Više od 30 djece je umrlo zbog pothranjenosti.

Nehu al-Khalidi zadesila je ista tragedija kao i Amiru. Ispričala je o njenom djetetu Seifu i njegovoj patnji:

"Cijelu noć je imao bolove, grčeve i nadimanje. Operacija koja mu je bila zakazana je odgođena, pa mi moglo doći do pucanja crijeva."

"Oslanjamo se na humanitarnu pomoć koja dolazi kako bismo nahranili djecu, što mnogo utječe na njihovo zdravlje, navikla su na mlijeko koje odgovara njihovom tijelu," dodala je.

"Nijedna vrsta mlijeka nije dostupna na pijacama," rekla je pokušavajući se suzdržati plača.

To potvrđuju i doktori, uključujući pedijatra u bolnici Al-Aksa Hazema Mostafu, koji kaže da je zatvaranje prijelaza od strane izraelske okupacije pogoršalo situaciju u Gazi i poziva da se uvoze "dovoljne količine mlijeka kako bi majke svojoj djeci mogle dati hranu koja je potrebna za njihovo zdravlje".

Prijelaz Rafah se smatrao glavnim ulazom humanitarne pomoći za Pojas Gaze iz Egipta prije nego što su 7. maja izraelske snage upale u Rafah i preuzele kontrolu nad graničnim prijelazom te zabranile uvoz pomoći u Pojas Gaze. Također, niko od ranjenih i bolesnika ne može izaći na liječenje.

Ova "tragična" realnost eskalira usred potvrde Svjetske zdravstvene organizacije u subotu da od petero djece njih četvero provede cijeli dan bez hrane barem jedan od tri dana.

Glasnogovornica Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Harris rekla je da "djeca umiru od gladi", dok humanitarne organizacije pojačavaju upozorenja o visokim stopama pothranjenosti među djecom mlađom od pet godina u Gazi zbog oskudice humanitarne pomoći.

Ispitivanje je proveo Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) na više od 93.400 djece mlađe od pet godina u Gazi kako bi potvrdio pothranjenost, a rezultati su pokazali da njih 7.280 pati od akutne pothranjenosti s obzirom na to da sjeverni Pojas Gaze pati od pothranjenosti jer su oni koji su tu ostali primili samo malo pomoći u prvim mjesecima rata.