Vlada Slovenije danas odlučuje o priznanju Palestine
Foto: Tuzlanski.ba

Vlada Slovenije će na današnjoj sjednici raspravljati o priznanju Palestine i svoju odluku proslijediti Narodnoj skupštini, koja će je, kako se očekuje, odobriti iduće sedmice, čime će biti završen proces slovenskog priznavanja palestinske države, prenosi Anadolu.

Predložena rezolucija o priznanju Palestine nije bila na dnevnom redu današnje sjednice, koju je Vlada proslijedila u srijedu, ali je premijer Robert Golob proteklih dana najavio da će Vlada o tome odlučivati ​​danas, prenosi portal "Siol".

Vlada je već 9. maja pokrenula procedure za priznanje Države Palestine. Tada je najavila da će odluku poslati Državnom zboru najkasnije do 13. juna.

Kako je Golob rekao, priznanje je samo prvi korak u potrazi za dugoročnim rješenjem izraelsko-palestinskog sukoba, a Slovenija je, kao odgovorna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, dužna učiniti sve da uspostavi trajni mir na Bliskom istoku.

U utorak su Palestinu priznale Španija, Irska i Norveška. Time su se pridružile grupi od 140 zemalja koje su priznale palestinsku državu, što je izazvalo bijes Izraela.