Mesić o odnosu Milanovića i Dodika: Šta imaš s njim razgovarati? O čemu? Čovjek je razrač BiH
Foto: Tuzlanski.ba

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić danas je nakon konferencije "Apel za mir i žurni prekid ratova u svijetu" u organizaciji Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja prokomentirao mandat predsjednika Zorana Milanovića za NovuTV.

Mesić je rekao da je Milanović imao sjajne poteze, ali i promašaje.

"I sad treba staviti na vagu čega ima više. Onih dobrih rješenja koje je nudio ili tamo gdje je pogriješio? Ali to i sam mora znati. Šta će mu razgovori s Miloradom Dodikom? Dodik je čovjek koji je razarač BiH, notorni razarač. I on je priman i u Rusiji i u Srbiji na najvišem nivou. Oni prihvataju njegovu politiku razaranja Bosne i Hercegovine. Šta imaš s njim razgovarati? O čemu?”, poručio je bivši predsjednik Hrvatske.

"Sukobe mogu rješavati samo pravi lideri"

Mesić je, podsjetimo, s također bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem i akademikom Ivom Šlausom na konferenciji govorio o situaciji u svijetu. Njih trojica upozorili su da je situacija sada gora nego 1939. godine. Mesić je rekao da je konferencija kap koja se mora preliti u put prema traženju mirovnih rješenja.

"Svaki sukob je sukob za sebe. Zato ga mogu rješavati samo pravi lideri koji znaju što je problem i znaju što dolazi ako se problem ne riješi", rekao je između ostalog Mesić.