Evropska unija želi Srbiju u "svojoj porodici", ali to je proces koji ima svoja pravila koja se moraju poštovati
Foto: Tuzlanski.ba

"Evropska unija (EU) jasno ide ka proširenju i želi Srbiju "u svojoj porodici", ali to je proces koji ima svoja pravila koja se moraju poštovati", kazao je u četvrtak ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Giaufret.

"Postoji nova svijest o važnosti potpunog uvođenja zapadnog Balkana u porodicu EU. Također postoji odluka i politička volja da se to ubrza", rekao je Giaufret te dodao da je Srbija napredovala u eurointegracijama, ali ima još posla uključujući normalizaciju odnosa s Kosovom.

Prema njegovim riječima, rezultat te nove realnosti je želja EU da ubrza članstvo zapadnog Balkana i to se upravo vidi posljednjih mjeseci, poput odluke o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom, Albanijom i u martu s Bosnom i Hercegovinom.

"To je ono na što svi trebaju biti fokusirani. Istovremeno, znam da još uvijek postoji nasljeđe iz prošlosti koje nije do kraja razriješeno. Neka pitanja još uvijek moraju biti riješena, ali moramo ih rješavati u tom duhu, duhu Bruxellesa, u smijeru približavanja EU kroz dijalog, pregovore, kompromise i reforme. To je način na koji možemo ostvariti napredak", kazao je Giaufret u intervjuu za srbijanski "Nin".

Također istaknuo je kako zapadni Balkan prolazi kroz specifičan trenutak te je dodao kako je potrebno da bude integriran u evropsko tržište kako bi se smanjio ruski i kineski utjecaj.

Giaufret je rekao da zbog rata u Ukrajini nije vrijeme za jačanje odnosa s Rusijom, ali da je Kina "drugačija" jer s njom EU ima "drugačiji odnos".

"Kina je partner u mnogim pitanjima, kada je riječ o globalnim pitanjima poput klimatskih promjena i na tome moramo surađivati s njom", rekao je Giaufret .

Giaufret je kazao da zabrana srpskog dinara na Kosovu svakako ne doprinosi normalizaciji odnosa između dvije zemlje te je istaknuo da je EU jasno saopćila da ta "jednostrana akcija koju je poduzela Priština", tačnije kosovska središnja banka, nije korisna i ne doprinosi dijalogu.

Na Kosovu je stupila na snagu odredba CBK koja predviđa gotovinska plaćanja i platni promet isključivo u eurima, što je pojačalo zabrinutost srpske zajednice u toj zemlji jer plate i penzije iz Srbije primaju u dinarima koje koriste za kupnju i prodaju.

Evropska unija istaknula je zabrinutost zbog posljedica koje bi ta odluka mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba, a međunarodna zajednica je tražila od Kosova da odgodi sprovođenje odluke, ukazavši na mogući negativan utjecaj na kosovske Srbe.