Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dr. sc. Jasmin Zahirović o vježbanju: ‘Nije kasno da se počnete pripremati za ljeto’

Preuzmite sliku

Popularno

Za pripremu tijela za ljetnu sezonu, smatra dr. sc. Jasmin Zahirović, profesor tjelesnog odgoja i sporta, fitness instruktor i vlasnik fitness centra Body Control, još uvijek nije kasno, ali treba krenuti s umjerenim vježbanjem i posavjetovati se sa stručnim osobama kako se ne bi ugrozilo zdravlje.

– Neophodno je uraditi mini dijagnostiku u nekom od sportskih centara ili u sportskoj medicini, a kroz testove utvrdit će se nedostaci i na taj način pozitivno će se utjecati na antropološki status bez neželjenih efekata˝, ističe Zahirović, dodajući da testiranje traje koliko i jedan trening i da su testovi jednostavni, a tiču se visine, težine, potkožnog masnog tkiva, te funkcionalnih sposobnosti koje, između ostalog, ukazuju na to koliko se kandidat smije opteretiti.

Stručne osobe će, navodi on, odrediti šta i koliko treba vježbati, te šta jesti i piti prije i poslije treninga, a te su upute značajne za rekreativce koji tek počinju s vježbanjem.

– Pristalica sam ispravne hidracije prije i poslije treninga, jer je prisutno gubljenje elektrolita, termoregulacija na drugom nivou pa bi bilo dobro u vodu nasuti obični sastav ´Rehidromixa´ i ne treba vam nikakav poseban suplement. Voda je osnovni faktor. Kada je u pitanju kalorijski unos, on se dozira prema svakoj osobi na dnevnom nivou, a dva sata prije i neko vrijeme poslije treninga, dok se fiziološke funkcije ne smire, ne bi se trebalo jesti. Poslije bi trebalo prakticirati lagane obroke koji neće opteretiti naš digestivni trakt.

  • Osim izgleda, vježbanjem se dobiva i više samopouzdanja i energije neophodne za obavljanje svakodnevnih poslova, a neposredno nakon fizičkih aktivnosti, oni koji treniraju bolje se osjećaju.

    – Imat ćete pozitivnu reakciju na stres jer aktivnost potiskuje dnevne stresove na poseban način. BBC je nedavno objavio da se oslobađaju posebni hormoni koji imaju strukturu kanabisa i oni se zovu endokanabinoidi, a zaduženi su s još nekim hormonima za lijep osjećaj nakon vježbanja. Naravno, ima i negativnih posljedica, pa sto kako u jelu i piću, tako i u vježbanju ne treba pretjerivati nego napraviti neki balans i očuvati aktivno zdravlje na srednjem nivou kako bi što duže trajalo, za čitatelje portala Tuzlanski.ba poručuje Zahirović.

  • Za treniranje je, navodi Zahirović, neophodna adekvatna oprema, što se često zanemaruje pa oni koji vježbaju imaju bolove u koljenima ili u donjem dijelu leđa.

    – Također, neki izaberu neadekvatan termin za trening, odnosno treba izbjegavati vanjske aktivnosti poput trčanja vani u toku dana, nego treba trčati u jutarnjim ili večernjim satima. Ukoliko je riječ o aktivnostima u zatvorenom prostoru, onda se može trenirati u bilo koje doba dana, kada imaju slobodno vrijeme, a ako ne mogu stići da se uključe u grupne treninge, neka se bave onom aktivnošću koja njima odgovara.

    Zahirović je također naveo da će posjetitelji Panonskih jezera u Tuzli od kraja juna biti u prilici da besplatno prakticiraju treninge, joge, stretchinga, vježbe snage za bolna leđa prikladne starijim osobama, ali bit će i vježbi za djecu.

    Svi oni koji već od sutra žele početi sa vježbanjem mogu se obratiti stručnom osoboblju Body Control centra. Kontakt: 061 284-993, Mail: bodycontrol.ba@gmail.com, ili putem zvaničnog Facebook ili Instagram profila. 


    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje