Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Žele vratiti povjerenje gledatelja: Hrvatska nogometna liga uvela VAR

Preuzmite sliku

Posljednjeg dana januara utakmicom između Intera i istre 1961 kreće proljetni dio hrvatskog prvenstva. Bit će to historijski dan za hrvatski nogomet jer će utakmica u Zaprešiću biti premijerna u HNL-u na kojoj će se primjenjivati Video Assistant Referee ili skraćeno VAR tehnologija.

VAR u Hrvatskoj kreće od proljetnog dijela prvenstva i primjenjivat će se na svim prvoligaškim terenima, ali i na utakmicama Kupa, javila je Hina.

“Uvođenje VAR-a je veliki iskorak u HNS-u. Htjeli smo vratiti povjerenje gledatelja koje je bilo poljuljano i ovo je jako dobar potez,” kazao je izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Marijan Kustić na prezentaciji koja je održana u prostorijama Sudijske komisije u Sesvetama.

“Bitno je da se i mediji educiraju, kada i kako se koristi VAR, ali i predstavnici klubova i igrači. VAR će se koristiti na svim utakmicama. Naš interes je da se nogomet unaprijedi, to smo napravili s terenima, a sada i s VAR-om,” dodao je Kustić.

Predsjednik Komisije nogometnih sudaca i voditelj projekta uvođenja VAR sustava u Hrvatsku Ante Kulušić podsjetio je da je HNS u ovaj projekt krenuo prije godinu i pol dana.

“Jučer smo dobili odobrenje za uvođenje VAR-a u hrvatski nogomet. Do početka proljetnog dijela prvenstva odradit ćemo edukaciju među svim klubovima, a vjerujem kako će mediji educirati gledatelje. Uvjeren sam da ćemo VAR tehnologiju uvesti na najbolji mogući način. Riješit ćemo 95 posto spornih slučajeva, a u onih pet posto odlučivat će ljudski faktor. Ako smanjimo velike greške napravili smo mnogo,” dodao je Kulušić.

UEFA je prošle sezone na svojim takmičenjima koristila VAR na 55 utakmica. Pregledano je 427 situacija, a bile su samo 23 ispravke.

Prezentaciju VAR-a vodio je Bruno Marić, koji se od aktivnog suđenja oprostio u oktobru prošle godine.

“VAR je alat koji sucima pruža drugu priliku. VAR ne mijenja nogomet, već čisti nogomet. Ovo nije ‘Big Brother’, neće sve biti apsolutno točno,” kazao je Marić, naglasivši kako se VAR uključuje samo u četiri slučaja – kod golova, odluke o kaznenim udarcima, crvenih kartona i pogrešnog identiteta.

“Mi smo od starta zauzeli čvrsti gard i protokol je temeljni dokument, suci se moraju držati njega. VAR se ne uvodi kako bi donosio najbolje odluke nego je tu da onemogući čiste i očite pogreške,” poručio je Marić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,