Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

UEFA odlučila o promjenama formata LP, stiže revolucija!

Preuzmite sliku

Predsjednik UEFA-e, Aleksandar Čeferin i Nasser Al-Khlaifi, vlasnik PSG-a i predsjednik Udruženja evropskih klubova osmislili su novi format Lige Prvaka koji bi uskoro trebao biti službeno predstavljen, piše The Times.

Naime, za dvije godine Liga Prvaka će u potpunosti promijeniti format, a prva velika promjena je broj učesnika, koji će se sa 32 proširiti na 36. Nadalje, više neće biti grupne faze takmičenja, već će svi klubovi igrati ligaški sistem takmičenja, što znači da će svi timovi igrati jedni protiv drugih, prenosi N1.

Tako će svaki tim moći odigrati barem deset utakmica u Ligi Prvaka, pet domaćih i pet gostujućih.

Na kraju takvog prvenstva, osam najboljih išlo bi u osminu finala, klubovi plasirani od 9. do 24. mjesta igrali bi play-off za osminu finala. Preostalih 12 ispalo bi iz takmičenja.

Promijenit će se i sama završnica Lige Prvaka. The Times navodi da će se uskoro umjesto knock out faze polufinala sa po dva meča igrati Final Four s po jednom utakmicom koja bi davala finaliste. Final Four će se igrati u jednom gradu, što je ideja koju su čelnici evropskog fudbala dobili nakon što je po sličnom sistemu odigrana završnica Lige Prvaka 2020. godine zbog pandemije korona virusa.

Sve ove promjene trebale bi stupiti na snagu od sezone 2024/25.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,