Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Salihamidžić: Gledam svaku utakmicu BiH, a onda je komentarišem sa ocem

Preuzmite sliku

Bivši bh. reprezentativac Hasan Salihamidžić govorio je za Dnevni avaz o reprezentaciji BiH, selektoru Petevu, ali i situaciji i rezultatima u minhenskom Bayernu.

Salihamidžić, aktuelni sportski direktor i član Izvršnog odbora Bayerna, prati nastupe naše selekcije i ističe da je reprezentacija jedna od obaveznih tema kada razgovara sa svojim ocem.

“Naravno, pratim sve, kako ne… Moj otac i ja, uvijek kada razgovaramo, jedna od obaveznih tema je naša reprezentacija, osim Bajerna. Također, kad god sam u prilici, pogledam direktan prijenos utakmica, a kad nisam, pogledam barem skraćeni snimak. Vidjet ćemo šta će nam donijeti novembarske utakmice s Finskom i Ukrajinom. Teško je unaprijed nešto prognozirati. Neće biti jednostavno, ali uvijek treba ići do kraja, ne treba gubiti nadu do posljednje minute”, govori Salihamidžić.

Popularni Brazzo smatra da selektor Petev stvara jednu dobru ekipu za budućnost.

“Na sceni je smjena generacije – uz Edina Džeku i Miralema Pjanića, puno je novih, mlađih igrača kojima treba dati šansu i vremena da se dokažu. U prethodnim utakmicama su pokazali potencijal. Mislim da se s novim selektorom (Ivajlo Petev, op. a.) stvara jedna dobra ekipa, ali barem ponekad trebamo biti i realni te neke stvari i istrpjeti. I kroz poraze se puno uči. Mislim da ti naši mlađi momci imaju dobre šanse da ponovo nešto naprave, odnosno plasiraju se na završnicu velikog takmičenja. To je uvijek težak put, tako je bilo svim našim prethodnim generacijama.”

Njegov sin Nick igra za omladinski tim Bayerna, a prošle godine u augustu je za Reprezentacija.ba portal kazao da želi igrati za BiH.

“To bi bila velika čast i 100% bih prihvatio poziv da zaigram za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. BiH je dio mene i moje porodice i osim što bih predstavljao državu, bila bi mi posebna čast da kroz to predstavljam i sve ono što znači moja porodica. Dakle,  da precizno odgovorim – prihvatio bih odmah poziv u U18 I U19 reprezentaciju BiH i pokušao nastaviti tamo gdje je stao moj otac”, rekao je Nick tada.

Otac Hasan kaže da će uvijek dati savjet svom sinu, ali da je to samo njegova odluka.

“To je samo njegova odluka. Naravno, uvijek sam tu da mu dam savjet. Sve može da me pita, ali sam treba donijeti konačnu odluku. I mene je isto tako savjetovao moj otac i uvijek bio na mojoj strani, ali me uvijek puštao da sam donosim konačne odluke. Tako i Nik treba da ima tu odgovornost da sam donosi najbolje odluke”, riječi su Hasana Salihamidžića.

Hasan je pričao i o ciljevima Bayerna ove sezone, ali i o tajni njegovog uspjeha.

“Moja deviza je uvijek bila: ako nešto radim, ili radim 100 posto, pa čak i više – 150 posto, ili nikako. Mislim da se to vidi kroz cijelu moju karijeru. Uvijek sam pokušavao biti vrijedan, ali, normalno, i da radim na visokom nivou. I kao igrač, a i sada, pokušavam imati svoj stil, svoj način rada. I u posljednjim godinama je to bilo dobro, ali znaš kako je u fudbalu – svake sedmice, ali i svaki dan, može se nešto promijeniti. Zato se uvijek trebaju dobro otvoriti oči i uši. Normalno, ciljevi su nam veliki, idemo po obje titule. Izgubili smo Kup Njemačke, ali taj poraz nas je probudio i spustio na zemlju. Mislim da se ponekad neke stvari dešavaju zbog dobrog razloga.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje