Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rasistički skandal na utakmici u Njemačkoj: Komentatori pričali “Hitleroviskim tonom”

Preuzmite sliku

Njemačku fudbalsku javnost trese rasistički skandal, koji se dogodio prije nekoliko dana kada su prijateljsku utakmicu odigrali Borussia Dortmund i Udinese (4:1).

Radi se o rasističkim komentarima Norberta Dickela i Patricka Owomoyele na službenoj televiziji Borussije Dortmumd koja je prenosila pomenutu utakmicu, koji su par dana kasnije naišli na oštru kritiku javnosti u Njemačkoj, prenosi Tuzlanski.ba.

Naime, dvojac koji je komentarisao utakmicu nekoliko puta izgovorio je riječ “Itaker”, koji se u Italiji smatra pogrdnim izrazom za narod koji živi “na čizmi” jer se koristio za vrijeme njemačkog nacizma. Osim toga, Owomoyela je neprimjereno pričao “Hitlerovim tonom”, kazavši: “Velike bitke su ovdje bijene”, piše RTL.de.

Mnogi fanovi Borussije Dortmund su na društvenim mrežama izrazili bijes zbog tih komentara, smatrajući kako je ovako nešto potpuno pogrešno u 2019. godini.

Klub sa Westfallena odlučio je izbrisati sporni video sa svoje stranice.

– Sankcionisali smo njihovo nedolično ponašanje i obojici jasno dali do znanja da je njihov pokušaj da budu duhoviti potpuno pogrešan i takvi komentari nemaju veze s nama – rekli su iz Borussije Dortmund. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje