Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prevara putem Facebooka: ‘Prognozirali’ sportske rezultate i ucjenjivali žrtve

Preuzmite sliku

U sklopu akcije Freud izvršeni su pretresi na području općine Foča, te uhapšene četiri osobe 

Policijski službenici Federalne uprave policije danas su u suradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, nakon višemjesečne istrage, započeli sa realizacijom zajedničke operativne akcije kodnog naziva Freud, vezano za krivična djela organizovani kriminal, ucjena i prevara Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

– Navedene aktivnosti provode se pod nadzorom Okružnog tužilaštva Trebinje koje pruža pravnu pomoć postupajućem Tužilaštvu Zapadno-hercegovačkog kantona Široki Brijeg.

U sklopu navedene akcije izvršeni su pretresi na četiri lokacije na području općine Foča, Republika Srpska, te su uhapšene četiri osobe iz Foče i to N. D., M. D., D. V. i B. M., koji će uz pratnju policijskih službenika Sektora uniformisane policije FUP-e, iz PU Foča biti sprovedeni u prostorije Federalne uprave policije u Mostaru, gdje će nad istim biti nastavljena kriminalistička obrada, nakon čega će biti u zakonskom roku predati Kantonalnom tužilaštvu Zapadno-hercegovačkog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Prilikom pretresa pronađeni su i oduzeti predmeti koji potiču iz gore navedenih krivičnih djela, a radi se o većoj količini krivotvorenog novca, te drugi predmeti, saopćeno je iz FUP-a.

Za osobe protiv kojih se poduzimaju navedene aktivnosti postoje osnovi sumnje da su kao članovi organizovane kriminalne grupe s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi počinili više krivičnih djela na način da su koristeći Faceboook profile kontinuirano postavljali objave za sigurno prognoziranje sportskih rezultata na kojim su postavljali fotografije dobitnih listića sportskih kladionica kao i fotografije i objave dobitnika novčanih dobitaka od prognoziranja sportskih rezultata.

– Osumnjičeni su Facebook profile koristili za uspostavljanje kontakata sa osobama (potencijalnim žrtvama prevare) koji su informacije sa navedenih profila prihvatale kao istinite. Nakon što bi uspostavili kontakt sa potencijalnim žrtvama iste bi uvjeravali da se radi o ozbiljnim organizacijama koje se bave prognoziranjem sportskih rezultata, sve kako bi isti uspostavili saradnju sa njima, a kad bi potencijalne žrtve na to pristale, koristeći se ucjenama primoravali su ih na daljnju saradnju, te na taj način od istih dobijali veće novčane iznose”, naveli su iz FUP-a te istakli da se nastavljaju aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije, piše Oslobođenje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,