Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Portugal po prvi put prvak Starog kontinenta (VIDEO)

Preuzmite sliku

Reprezentacija Portugala je večeras u finalu 15. Evropskog prvenstva u fudbalu savladala domaćina Francusku golom u drugom produžetku te tako postala prvak Evrope.

Portugal je u finalu, koje se igralo na Stade de Franceu u Saint-Denisu, predgrađu Pariza, savladala domaćina Francusku s 1:0 u produžecima.

Jedini pogodak na utakmici je postigao Eder u 109. minuti veoma neizvjesne utakmice. Portugal je od 25. minute igrao bez Cristiana Ronalda koji je zbog povrede morao napustiti igru.

Reprezentacija Portugala je pobjedom u finalu nad Francuskom osvojila prvi put titulu prvaka Evrope.

Prvi su opasnije zaprijetili Portugalci. Cedric je u 3. minuti dugom loptom pronašao Nanija koji bježi domaćoj obrani, a onda iz (ipak) teške situacije gađa iznad gola.

Tricolori su uzvratili u 10. minuti. Pepe je neoprezno izgubio loptu na svojoj polovici, Payet odmah idealno proigrao Griezmanna koji dobro gađa glavom, no sjajnom se intervencijom iskazao Rui Patricio.

Uvodne minute obilježila je i povreda Cristiana Ronalda koji je nakon jednog starta Payeta ostao ležati na terenu . Portugalac je izašao s terena, ukazivala mu se liječnička pomoć, no onda po povratku u igru opet pao na travnjak. Dva puta se pokušavao Ronaldo vratiti u igru, ali bol je bila prejaka. Pa je umjesto njega u 25. minuti u igru ušao Quaresma . Bio je to veliki šok za portugalske nogometaše…

 

Francuzi su dominirali terenom, u prvom dijelu bili bolja ekipa. Nova je panika pred portugalskim vratarom bila u 33. minuti kada se Sissoko lijepo oslobodio svog čuvara, pa snažno tukao. Ipak, Rui Patricio je i ovoga puta bio spreman.

U nastavku se igralo pažljivo, niti jedna momčad nije htjela preuzeti veći rizik. Didier Deschamps naljutio je francuske navijače zamjenom u 57. minuti kada je Payeta izvadio iz igre, a prigodu dao mladom Comanu.

Samo dvije minute kasnije opet je prijetio Griezmann, no niti ovaj pokušaj najboljeg strijelca turnira nije iznenadio portugalskog golmana.

Antoine Griezmann morao se u 66. minuti još jednom upisati u listu strijelaca. Coman je odlipno ubacio s lijeve strane, Griezmann ostao sam na pet metara od Rui Patricija. A onda iz čiste situacije šutirao glavom preko gola…

Dominirali su Francuzi, ali i previše promašivali. Junak utakmice mogao je u 75. minuti postati Giroud koji je nakon dodavanja Comana izašao sam na Rui Patricija, ali sjajni golman opet je bio uspješniji.

Portugalci su opasni bili u 80. minuti. Prvo se Lloris morao ispružiti nakon pokušaja Nanija, a onda novu obranu upisao nakon sjajnih “makazicaQuaresme.

Francuska je na ovom turniru dva puta pobjeđivala pogocima u samoj završnici utakmice, no ovoga puta sreća im je okrenula leđa. Gignac je u sudačkoj nadoknadi odlično okrenuo Pepea, pa iz blizine pogodio stativu. Bila je ovo i najbolja prilikana susretu.

Najbolju priliku u prvom produžetku imao je Eder čiji je udarac nakon kornera obranio Lloris. Tricolori su u tom dijelu igre bili nedorečeni, nisu niti u jednom trenutku bili opasni po vrata Portugala.

Gosti su u nastavku bili puno bolja momčad. Prvo je Guerreiro u 108. minuti iz slobodnog udarca pogodio prečku, a samo minutu kasnije Eder postao junak duela. Rezervni napadač Portugala oslobodio se Koscielnog, pa sa 20-ak metara prizmenim udarcem matirao Llorisa i tako Portugalu donio naslov prvaka Evrope. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,