Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Liga prvaka: Umjesto dosadašnje 32 učestvovat će 36 ekipa, deset utakmica u grupnoj fazi

Preuzmite sliku

Sporazum o novoj strukturi nogometne Lige prvaka blizu je završetka i trebao bi biti potpisan u naredne dvije sedmice, kazao je Andrea Agnelli, predsjednik Juventusa i predsjednik Evropskog udruženja klubova (ECA).

Prema novom sistemu takmičenja, poznatom kao “švicarski model”, umjesto dosadašnja 32 učestvovat će 36 ekipa koje bi i grupnoj fazi takmičenja odigrale deset utakmica umjesto dosadašnjih šest.

Došlo bi do modifikacije grupne faze takmičenja, a prema novom planu igrala bi se jedna liga sa 36 klubova. Klubovi bi uoči takmičenja bili podijeljeni u četiri jakosne grupe. Svaki klub igrao bi 10 utakmica s 10 različitih klubova, a protivnike bi dobivao iz različitih jakosnih grupa. Klubovi bi pet utakmica igrali na svom terenu, a pet u gostima.

Prvih osam klubova bi nakon deset kola izborilo plasman u osminu finala. Klubovi plasirani od 9. do 24. mjesta igrali bi play-off za osminu finala, a posljednjih 12 klubova bi završilo takmičenje.

Iako je bilo kritika na neke elemente plana od strane Evropskih liga, Agnelli vjeruje da je posao gotovo zaključen.

“Svi su prepoznali prednosti novog sistema takmičenja”, rekao je Agnelli na današnjem sastanku ECA-e, prenosi Hina.

“Nadam se kako će sve biti učinjeno u idućih nekoliko sedmica, postoje još neki detalji koje treba riješiti,” dodao je.

Još nije poznato po kojem će sistemu nove ekipe izboriti mjesto u Ligi prvaka. Rasprava o tome još uvijek traje, a odluka o obnovi Lige prvaka 2024. vjerojatno će biti donesena na ovogodišnjem sastanku Izvršnog odbora Uefe koji će se održati 20. aprila.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje