Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako će izgledati sljedeći Mundijal: Nastupit će čak 48 reprezentacija

Preuzmite sliku

Svjetsko prvenstvo kakvo pamtimo odlazi u zaborav.

Katar je posljednji domaćin turnira s 32 reprezentacije. U želji da osiguraju da nogomet bude dostupan svima, kako se često diče, Fifa je povećala broj sudionika za sljedeće SP.

SAD, Kanada i Meksiko će 2026. godine biti domaćini 23. Svjetskog prvenstva, a nastupit će čak 48 reprezentacija, što će biti rekordna brojka. Najveću svjetsku nogometnu smotru Fifa je odlučila pretvoriti u masovno takmičenje na kojem bi moglo biti mnoštvo debitanata.

No, u kakvom formatu će se igrati? O tome je progovorio legendarni Francuz Arsene Wenger koji obnaša funkciju čelnog čovjeka Fifinog tijela za globalni razvoj nogometa.

“Na ovom Svjetskom prvenstvu s 48 momčadi format je još neodređen. Moglo bi biti 16 skupina s tri momčadi, moglo bi biti 12 skupina s po četiri momčadi ili možda podijeljeno na dvije strane s 24 momčadi. O tome će odlučiti Vijeće sljedeće godine”, rekao je Wenger nakon sastanka u Dohi.

Prvotni plan bio je 16 skupina s tri reprezentacije, ali nije do kraja definisano zbog nekih manjkavosti takvog sistema. Grupa s četiri reprezentacije pokazala se najboljim rješenjem pa zašto uopšte mijenjati nešto što valja?

Mnogi su razočarani novitetima koje Fifa uvodi. Od Svjetskog prvenstva u dalekom arapskom svijetu i zemlji koja je morala izgraditi praktički sve kako bi ga uopće mogla organizirati do jesensko-zimskog termina, a sumnjiv je i način na koji su dobili domaćinstvo. Neki su predlagali i da se igra svake dvije godine. Iako se sve radi pod krinkom promocije nogometa, svima je jasno što je glavni pokretač. Novac. Sve se vrti oko njega.

Više utakmica, basloslovni iznosi za televizijska prava, više i navijača iz raznih zemalja. Nogomet je u cijeloj priči postao najmanje bitan. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje