Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fudbal ne poznaje granice: Ekipa NK Husinski Rudar Zrinski Husino putovala skoro 400 kilometera da odigra prijateljski meč (FOTO)

Preuzmite sliku

Ni nekoliko dana nakon međunarodne utakmice dvaju Rudara u Glogovcu, utisci se još nisu u potpunosti slegli.

Rezultat prijateljske utakmice između domaćina Rudara, vodeće ekipe đurđevačke skupine Treće ŽNL, i ekipe Husinski Rudar Zrinski iz Husina kraj Tuzle, koji se takmiči u Trećoj kantonalnoj ligi Tuzlanskog kantona, bio je u drugom planu.

Ipak zaslužena pobjeda na ovom meču rezultatom 3:1 pripala je gostima.

Iako ove dvije fudbalske ekipe dijeli nešto manje od 400 kilometara, puno toga im je zajedničko. Dva su to Rudara, dva mlada i dobra tima, a obojica golmana su ujedno i predsjednici klubova.

Nakon utakmice bilo je organizovano i prigodno druženje, proslava je potrajala duboko u noć.

– Iako svi znamo da danas nije lako i s financijske strane odraditi jedan ovakav susret, drago nam je da smo uspjeli ovo realizirati. Hvala ekipi iz Husinski Rudara što su nam dali priliku i čast da ih možemo ugostiti u našem klubu. Proveli smo jedan ugodan vikend, stekli nove prijatelje i smatram da smo uspješno promovirali naš klub i u susjednoj državi – istaknuo je golman i predsjednik Rudara iz Glogovca Marko Martinović, naglasivši kako se nada da će ovo biti samo početak jedne lijepe suradnje ovih dvaju klubova.

Podsjedimo, zahvaljujući prvenstveno mladim ljudima koji žive na području MZ Husino Nogometni klub Husinski Rudar podignut je na noge nakon gašenja i po svemu sudeći čekaju ga sve bolji dani.

NK Husinski Rudar Zrinski iz mjesta Husino prestao je radom oktobru mjesecu 2014. zbog nestručnosti ljudi koji su vodili klub. Naime, NS TK odlučio je da suspenduje klub i vrati ga u posljednju ligu, zbog neodigravanja dvije utakmice. Tada se NK Husinski Rudar takmičio u drugoj ligi TK, i onda je došlo do raspada.

Samo deset mjeseci kasnije, mladi iz Husina nisu više mogli da gledaju zapušten stadion, i tužne prizore koji su ga okruživali, pa su odlučili da uzmu stvar u svoje ruke. Korak po korak su krenuli u renoviranje stadiona. Sva potrebna materijalna sredstva su sami obezbjedili iz svog džepa i od nekih sitnih donacija. A za samo 4 dana, klub je bio spreman da krene ispočetka, sa novom željom i u nove pobjede da započne takmičenje u 3. ligi TK.

Da fudbal ne poznaje granice i da je zaista predstavlja najvažniju sporednu stvar na svijetu pokazuje i ovaj događaj jer ni udaljenost od skoro 400 kilometara nije prepreka bila da se odigra Međunarodna prijateljska utakmica dva Rudara, kući ponesu lijepi utisci i nova poznanstva. (Tuzlanski.ba / Klikaj.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje