Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za povrtni čaj koji će smanjiti kiselost u tijelu

Preuzmite sliku

Popularno

Jedno od načela alkalne prehrane kojom se smanjuje kiselost u tijelu kaže da između obroka, ako ogladnimo, popijemo malo povrtnog čaja. Recept za ovaj superzdravi čaj donosi knjiga “Alkalni sokovi & smoothieji” autora dr. Stephana Domeniga.

Povrtni čaj hranjiv je napitak i pomoći će vam da održavate stalni nivo energije. Pripremite ga u većoj količini jer ga možete piti tokom dana umjesto čaja i kafe s kofeinom, prenosi Zadovoljna.hr.

Kada vam njegovo pripremanje prijeđe u naviku, mijenjajte začine i i bilje koje mu dodajete kako biste mijenjali okus. Uz to, možete mu pokušati dodati ostatke povrća iz drugih recepata.

Sastojci za povrtni čaj:

2 litra vode
3 mrkve
1 pastrnjak ili batat
4 stabljike celera listaša
2 luka
1 poriluk
2 krompira
3 češnja bijelog luka
6 zrna crnog papra
1 lovorov list
mala vezica peršuna
morska ili kuhinjska sol, prema ukusu
maslinovo ulje, za posluživanje

Priprema:

1. Dok pripremate povrće, pristavite vodu da zakuha.

2. Mrkvi odrežite krajeve. Mrkvu i pastrnjak ili batat ogulite i krupnije narežite. Celer ugrubo nasjeckajte. Luk i krompir oljuštite i narežite na četvrtine. Donji kraj poriluka odrežite i bacite, a zatim poriluk krupnije narežite.

3. Kad voda zavrije, dodajte joj povrće, bijeli luk, papar i lovorov list. Lišće peršuna nasjeckajte i stavite na stranu, a stabljike ugrubo nasjeckajte i dodajte povrću. Poklopite i smanjite vatru te lagano kuhajte 30 minuta.

4. Povrće ocijedite, a tekućinu sačuvajte. Kada je želite piti, podgrijte je i posolite. Poslužite s malo peršunovog lišća na vrhu i, ako želite, prelijte s malo maslinovog ulja.

Savjet: Iznenadit ćete se koliko je sok od peršuna jak i oštar. Od listova možete pripremiti sok i na vrh staviti koji listić za još malo zdravog hlorofila. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,