Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otkrivena tajna: Recept za domaće kiselo mlijeko koje će nadmašiti kupovno

Preuzmite sliku

Popularno

Kiselo mlijeko je jedan od najzdravijih mliječnih proizvoda, iako je nekada bilo smatrano “pokvarenim mlijekom”.

U stvarnosti, ono je ukusan, osvježavajući i nutritivno bogat proizvod. Može se sjajno uklopiti s raznovrsnim slanim namirnicama, ali i voćem, posebno bobičastim voćem.

U našoj kulturi, kiselo mlijeko često se konzumira uz različite vrste pita, sarmice od zelja ili vinove loze, pa čak i u čorbama. Ono je zdrava i niskokalorična opcija. Nutricionisti često preporučuju kiselo mlijeko pacijentima umesto pavlake koja sadrži veće količine mliječnih masti, pa čak i jogurta. Kiselo mlijeko je manje kalorično, ali izuzetno hranljivo. Njegova probavljivost je visoka, te stimuliše varenje i prirodno reguliše balans bakterija i mikroflore crijeva.

Osim toga, kiselo mlijeko je bogato visokokvalitetnim proteinima koji se lako apsorbuju. Sa samo tri do četiri odsto ugljenih hidrata, predstavlja izuzetno uravnotežen izvor hranljivih materija. Prema istraživanjima, redovna konzumacija kiselog mlijeka ima pozitivan efekat na zdravlje kardiovaskularnog sistema, štiteći krvne sudove od nakupljanja lošeg holesterola i pomažući u njegovom eliminisanju iz organizma.

Osim svojih prehrambenih prednosti, kiselo mlijeko takođe ima primjenu u tretiranju opekotina, posebno onih uzrokovanih prekomjernim izlaganjem suncu. Iako se većina ljudi odlučuje za kupovinu kiselog mlijeka u prodavnicama, u prošlim vremenima naše bake su često same pripremale domaće kiselo mlijeko. Priprema je relativno jednostavna, mada se mnoge domaćice suočavaju s izazovom da postignu željenu čvrstinu kako bi se mlijeko moglo jesti kašičicom.

  • Otkrivamo tajnu kako da pripremite autentično čvrsto domaće kiselo mlijeko koje će nadmašiti ono iz prodavnice po ukusu i teksturi. Ključ uspjeha leži u kiselim pavlakama koja će pružiti neophodnu čvrstinu, omogućavajući vam da ovo kiselo mlijeko jedete sa lakoćom kašičicom.

    Sastojci:

    2 litra punomasnog mlijeka
    200 grama gotovog kiselog mlijeka
    2 kašike kisele pavlake

    Priprema:

    1. Skuhajte mlijeko i ohladite ga tako da bude toplo na dodir.

    2. U većoj činiji, pomiješajte gotovo kiselo mlijeko i kiselu pavlaku. Dodajte nekoliko kašika toplog mlijeka u smjesu i dobro promiješajte sve sastojke dok se ne sjedine.

    3. Polako sipajte ovu mješavinu u preostalo toplo mlijeko, neprestano miješajući da se sve ravnomjerno sjedini.

    4. Smjesu raspodijelite u manje činije ili posude.

    5. Prekrijte svaku posudu providnom folijom i ostavite da odstoji na toplom mjestu preko noći. Ovo će omogućiti fermentaciji da se dogodi.

    7. Sutradan, kiselo mlijeko stavite u frižider kako bi se dobro ohladilo.

    8. Konzumirajte pripremljeno kiselo mlijeko u roku od tri do pet narednih dana kako biste uživali u njegovom ukusu i sveži, prenosi 24sedam.rs

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,