Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otkrivamo vam tajnu kuhanja savršene tjestenine

Preuzmite sliku

Popularno

Italijanski kuhari malo po malo, često otkrivaju svoje male tajne za savršenu tjesteninu. 

Na prvu se čini kao da je kuhanje tjestenine „prosto kao pasulj“, ali postoji razlika između kuhanja tjestenine samo jer ne znamo šta drugo skuhati u tom momentu i stvarnog uživanja u tjestenini. Naime, važno je znati kako odabrati oblik tjestenine i odgovarajući umak, koliko dugo kuhati tjesteninu, kao i kada tačno dodati tjesteninu u vodu u šerpi, jer sve to igra ulogu u tome koliko dobro će vaše jelo ispasti, piše Huffpost.

Vjerovatno ste do sad čuli da je važno dodati so u vodu u šerpi – i da bi ona trebalo da ima ukus okeana. Lina Nikolai, rođena u Napulju, sada kuharica u Il Piattu u Washingtonu, objasnila je da to ne samo da daje ukus tjestenini, već također daje aromu vodi za tjesteninu koju bi trebalo da koristimo kao dodatak prelivu.

Osim što tjestenini daje ukus, so može da pomogne i u procesu kuhanja.

“Slana voda je stabilnija od neslane vode zbog otopljenih jona natrijum hlorida. Kao rezultat toga, slana voda ima višu tačku ključanja od neslane, pa se tjestenina kuha na nešto višoj temperaturi, što dovodi do bolje konzistencije”,rekao je Steve Samson, kuhar restorana Rossoblu u Los Angelesu.

Ako želite da napravite svoju tjesteninu kao pravi italijanski kuhar, koristite toplu vodu sa česme, a ne hladnu. Francesco Mazzei, glavni kuhar u čak tri restorana u Londonu, i autor knjige Mezzogiorno: Southern Italian Cooking, preporučuje da počnete s toplom vodom jer će brže doći do tačke ključanja. To može da uštedi vrijeme, a neće uticati na krajnji rezultat ukusa vaše tjestenine.

Sada kada imate toplu vodu u šerpi na ringli, šta je sljedeće? Da li možete da dodate tjesteninu? Ne tako brzo. Patrick Money iz Pazza Market & Cucina kaže da je ključno pričekati dok voda ne proključa da bi se tjestenina stavila u lonac.

“Ako ne pričekate da voda proključa”, tjestenina će upiti previše vode i postati kašasta, rekao je.

Dok bi voda apsolutno trebalo da proključa prije nego što dodate tjesteninu, kuhari kažu da nije važno koliko dugo voda ključa; većina dodaje tjesteninu odmah, ali ako voda ključa  nekoliko minuta prije nego što to učinite, i to je u redu.

Uz ove korake i malo umaka napravite sebi ukusan ručak sa daškom Italije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,